Tech MTI 2020. augusztus. 11. 14:03

Már csak ezt a szezont kell kibírni, jövőre jön az algából készült biopapucs

Amerikai kutatók több évig kísérleteztek azzal, hogy előállítsanak egy tömör, habszerű anyagot algákból kivont olajból strandpapucs készítéséhez.

A Kaliforniai Egyetem San Diegó-i kampusza és az Algenesis Materials startup kutatói azt remélik, hogy a jövőre piacra kerülő biopapucs által csökkeni fog az óceánokba és a szemétlerakókba kerülő műanyag mennyisége.

Évente világszerte több mint egymilliárd strandpapucsot gyártanak, amelyek jelentős mértékben szennyezik az óceánokat – mondta Stephen Mayfield, az egyik projektvezető, a kaliforniai Alga Biotechnológiai Központ igazgatója. Az óceánok műanyagszennyezése várhatóan megháromszorozódik 2040-re a Nemzetközi Szilárdhulladék Társaság nemkormányzati szervezet adatai szerint.

Stephen Mayfield / UC San Diego

Tom Cooke, az Algenesis Materials elnöke szerint az emberek elkezdtek olyan termékeket követelni, amelyekkel elkerülhető a környezeti katasztrófa.

A kutatók a Bioresource Technology Reports folyóiratban számoltak be a fenntartható, fogyaszróbarát és biológiailag lebomló anyag sikeres fejlesztéséről.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?