Kiderült, hogyan vehették be a hackerek a Twitter rendszerét
Tech hvg.hu 2020. július. 31. 17:04

Kiderült, hogyan vehették be a hackerek a Twitter rendszerét

Azt eddig is tudni lehetett, hogy a Twitter elleni hackertámadást alaposan előkészítették az elkövetők, most viszont már azt is tudni, miként jutottak be a rendszerbe a bűnözők.

Július közepén története eddigi legnagyobb kibertámadását szenvedte el a Twitter. Akkor több, sokmilliós követőtáborral rendelkező felhasználó fiókjához is hozzáfértek a hackerek, majd olyan bejegyzést tettek közzé a nevükben, amellyel pénzt (bitcoint) csaltak ki követőiktől.

Az ügyben, melynek több furcsasága is vanaz FBI is vizsgálódni kezdett, a Twitter pedig kiderítette, nagyobb lehet a kár, mint azt elsőre remélték.

Az OGUsers nevű fórum több tagja is azt állította, hogy a fiókokhoz való hozzáférés egy bizonyos Kirk nevű felhasználónak köszönhető. A Twitter vizsgálata során mostanra az is kiderült, az információkhoz egy olyan adathalász támadás után férhetett hozzá, ami néhány Twitter-alkalmazott ellen irányult. Ők ugyan nem rendelkeztek teljes körű hozzáféréshez a rendszerben, ám arra elég volt a mobiljukról begyűjtött információ, hogy a támadók olyan szintű hozzáférést szerezzenek, mellyel tanulmányozni tudják, mi hogyan zajlik a háttérben.

[130 Twitter-fiókot vettek célba az elmúlt évek egyik legnagyobb hackertámadásában]

Azt a feltevést ugyan nem erősítették meg, hogy a később felhasznált belépési adatokhoz a Slacken keresztül jutottak hozzá, de a mostani eredmény szerint ez sem elképzelhetetlen.

A Twitter emellett azt is közölte: a 130 megtámadott felhasználói fiókból 45-ön tudtak posztolni, 36 esetében fértek hozzá a privát üzenetváltásokhoz, és hét olyan volt, amelynek teljes tartalmát le is mentették.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés