A Massachusettsi Műszaki Egyetem tudósai egy spagettitörő gépet is építettek, hogy rájöjjenek, miért törik mindig kettőnél több darabba a spagetti. A válasz jóval hasznosabb, mint elsőre gondolná.
A világ tudósai az év minden napján azon dolgoznak, hogy megpróbálják megválaszolni az élet legnagyobb kérdéseit. Vajon mit látnánk egy fekete lyuk belsejében? Van-e élet a Földön kívül? Utazhatunk-e valaha fénysebességgel a világűrben?
A világ egyik legjobb egyetemének, a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatóit is egy hasonlóan nehéz kérdés foglalkoztatta:
miért nem lehet kétfele törni egy spagettit?
Mielőtt továbbmennénk, próbálja csak ki odahaza: vegyen ki egy spagettit a zacskóból, fogja meg a két végét, és kezdje el mindkét végéről egyszerre meghajlítani egészen addig, amíg el nem törik. Ezt akárhányszor megismételheti, a spagetti sosem fog szimplán kettétörni. (Ne feledje, a kísérlet során elpazarolt tészták megfőzhetők, szóval próbálkozzon csak nyugodtan.)
A kérdést először az Albert Einstein-díjjal is kitüntetett, 1988-ban elhunyt fizikus, Richard Feynman tette fel még évtizedekkel ezelőtt, és úgy gondolta, hogy a probléma és megoldása hatással lehet a matematikára, a fizikára és a mérnöki tudományokra is. Már csak azért is, mert a spagettihez hasonló (vagyis hosszú, vékony, hajlékony, de törékeny) anyagokat az építkezések során is felhasználunk, ezért nem árt tudni, miért viselkednek egyes helyzetekben úgy, ahogy.
A választ elsőként egy francia kutató adta meg még 2005-ben – írja a Spektrum. A tanulmányából kiderül, ha egy vékony rudat a töréspontján túl hajlítanak, az anyagban egy lökéshullám fut végig, emiatt pedig legalább három darabra törik az anyag. Az MIT tudósainak kíváncsiságát viszont ez a válasz nem elégítette ki, ezért megépítették a spagettitörő gépet.
A kísérletekből kiderült, hogy mégsem lehetetlen a feladat, csak emberként nem nagyon megvalósítható. Ha valaki két darabra szeretné törni a spagettit, 270 fokban el kell csavarni a két végén, majd ugyanakkora erővel egyszerre hajlítani azokat. Ekkor meglesz a kívánt eredmény.
Ezt azonban az emberi kéz képtelen megtenni. Ha a kifejtett erő vagy a csavarás mértéke egy kicsit is asszimetrikus, a tészta több darabra fog törni.
A felfedezésnek van komoly oldala is. A kutatók a kísérletek után elkészítették a jelenségre vonatkozó matematikai modellt, így bármely hasonló tárgynál, ha ismertek a paraméterei, megjósolható, hogy hogyan fog eltörni. Ennek segítségével a tárgyak fizikai tulajdonságát is ki tudják számolni.
Kiderült az is, a tésztát azért kell megcsavarni, mert így a hullámok lassabban futnak rajta végig, és nem tudják eltörni más helyeken is a spagettit. Ez az információ az építőanyagoknál lehet nagyon hasznos.
Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.