Tech hvg.hu 2020. május. 22. 17:03

Videóra vették, ahogy az űrszemét lángolva visszahullik a Földre

Feltehetőleg egy orosz rakéta visszahulló maradványa kapott lángra Ausztrália fölött. Többen azt hitték, hogy üstököst látnak.

Valószínűleg egy orosz rakéta Földre visszahulló darabját sikerült lefilmeznie néhány szemtanúnak Ausztrália felett péntek éjjel. Az űrszemét lángolva közelített – írta a The Guardian, megemlítve, hogy sokan azt hitték, üstököst látnak. A lángcsóva többek szerint hosszú másodperceken át látható volt az ausztrál Victoria állam felett.

Azt, hogy a jelenség nem egy látványosabb meteor volt, az ausztrál csillagászati társaság illetékese, Perry Vlahos tisztázta. Szerinte a tárgy sebessége és pályája alapján is inkább tűnt egy rakétadarabnak. (Néhány napja az Atlanti-óceánba is rakétatörmelékek csapódtak.)

A feltételezést erősíti, hogy egy orosz rakétát éppen péntek reggel indítottak útnak a pleszecki űrrepülőtérről. A hivatalos nevén az 1. sz. Állami Kísérleti Űrrepülőtér Oroszország északi részén, az Arhangelszki területen helyezkedik el.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Élet+Stílus Vándor Éva 2020. október. 19. 20:00

Vajon „Isten keze” elér-e a Legfelsőbb Bíróságig?

Amy Coney Barrett főbírói jelölésével reflektorfénybe került egy egészen mostanáig kevéssé ismert, titokzatos vallási közösség, ezzel együtt pedig a kérdés, hogy a hit pontosan milyen mozgatórugóként működhet egy ember szakmai döntéseiben. Különösen, ha az a szakma alkotmánybírósági kérdésekre keresi a választ.