Tech hvg.hu 2020. május. 18. 20:33

A korlátozásokat feloldó Kínában most már annál is rosszabb a levegő, mint amilyen a járvány előtt volt

A Kínában elrendelt karantén miatt ugyan sokat javult az ország levegőminősége, de ez nem maradt túl sokáig így.

Koronavírus - a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

Néhány hete valóságos szenzációként írt róla a világsajtó, hogy a gyakran szmoggal borított Kínában a koronavírus miatti lezárások hatására látványosan javult a levegő minősége. Ez ma már azonban nincs így, ahogy ugyanis a világ több országában, úgy Kínában is lazítottak a korlátozásokon, ez pedig a szennyezésnek is kedvez: az Earther szerint Kína levegője most egyenesen pocsék, sőt, 

annál is rosszabb, amilyen a lezárások előtt volt.

A levegő állapotáról egy független szervezet, az Energia és Tiszta Levegő Kutatóközpont (Center for Research on Energy and Clean Air – CREA) számolt be, amely többféle tényezőt is figyelembe vett hétfőn kiadott jelentéséhez. A csoport április és május között a nitrogén-dioxidot, a kéndioxidot, valamint a levegőben előforduló részecskéket is figyelte.

Mint kiderült, a korlátozások megszüntetésével a levegőben előforduló összes szennyezőanyag mértéke nőtt.

A CREA adatai szerint a szennyezésért nagyrészt széntüzelésű erőművek a felelősek. (A szén tele van kénnel, ami a fosszilis tüzelőanyagok égetésekor felszabadul, majd kölcsönhatásba lép a levegőben lévő oxigénnel és kéndioxidot eredményez.) Ráadásul a szennyezett levegő súlyos megbetegedésekhez vezet, ami most különösen veszélyes a tüdőt megtámadó koronavírus-járvány alatt.

Azt ugyanakkor nem lehet elvitatni Kínától, hogy ne próbálkozott volna a helyzet javításával. Egy 2019-ben megjelent tanulmány szerint három év alatt 65-72 százalékkal sikerült csökkenteniük néhány általános légszennyező anyag kibocsátásán. Egy másik projekt pedig egy olyan toronyról szól, amely pipaként szívja magába a szennyezett levegőt. A 60 méteres építmény 15 százalékkal csökkentette a levegő szállópor-tartalmát egy 10 négyzetkilométeres területen.

A járvány miatti korlátozások Indiában is sokat javítottak a levegő minőségén. Annyit, hogy a szmogtól máskor nem vagy csak nehezen kiszúrható hegyek most újra láthatók.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Koronavírus - a második hullám
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kult Csatlós Hanna 2020. október. 31. 20:00

Feminista volt vagy nőgyűlölő? 100 éves lenne Helmut Newton

A legnagyobb színésznőket vette rá, hogy levetkőzzenek neki, és az ő meztelen modelljeit közölte először divatmagazin. Helmut Newton a náci Németországból menekült el, majd a 20. század második felének legkeresettebb fotográfusává vált. Provokatív, a női testet tárgyként kezelő stílusa miatt már életében nőgyűlölettel vádolták, miközben ő azzal védekezett, hogy csupán az emancipáció előtt tiszteleg. Mit üzennek ma, a MeToo idején a képei?