Tech MTI 2019. december. 27. 15:03

Hálózatba kapcsolták Szegedet és Debrecent, nem semmi laborokat alakítottak ki

A kutatást és oktatást egyaránt szolgáló központi szolgáltató laboratórium hálózatot alakítottak ki uniós támogatással, csaknem egymilliárd forintból Szegeden és Debrecenben.

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) közlése szerint a nagy áteresztőképességű vizsgálómódszerek – köztük a tömegspektrometria, a rendszermikroszkópia, a szekvenálás – közelmúltbeli jelentős fejlődése lehetővé tette a biológiai rendszerek rendszerezettebb, pontosabban és gyorsabb tanulmányozását.

Mindez új lehetőséget nyit az emberi betegségek tanulmányozásában és lefolyásuk megértésében.

A 979,7 millió forint uniós és hazai támogatással megvalósult projekt során az SZBK-ban, a Debreceni Egyetemen (DE) és a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) olyan fejlett központi szolgáltató laboratórium hálózatot hoztak létre, amely három fő funkciót ötvöz: kutatási szolgáltatást nyújt, oktató intézményként működik és a legmagasabb technikai színvonalat és kompetenciát képviseli.

A konzorciumot vezető SZBK-ban értékes műszerek beszerzésével biológiai adatok gyűjtésével és elemzésével foglalkozó egysejt-omikai laboratóriumot alakítottak ki. Az SZTE-n funkcionális sejtbiológiai és immunológiai laboratóriumot, Debrecenben pedig a szervezetben termelődő RNS-ek kísérleti módszerekkel történő meghatározását és bioinformatikai elemzését végző funkcionális transzkriptomikai laboratóriumot hoztak létre.

Az újonnan kialakított laboratóriumok a fő egységei lettek a betegségek okait, diagnosztikáját, gyógyítását és megelőzésének lehetőségeit kutató Magyar Molekuláris Medicinai Kiválósági Központnak (Hungarian Centre of Excellence for Molecular Medicine, HCEMM).

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának tudományos eredményeket is bemutató Facebook-oldalát.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?