Tech MTI 2019. augusztus. 06. 17:03

Víz van a Kilauea vulkán kráterében, és ez nagyon nem jelenthet jót

Először fedeztek fel vizet a hawaii Kilauea vulkán kráterében, a változás annak jele lehet, hogy a jövőben kitörésekre lehet számítani.

Egy hétnyi vizsgálódás után a kutatók megerősítették, hogy a Kilauea vulkán Halemaumau kráterének alján lévő titokzatos zöld folt víz lehet. "Az a kérdés, mit jelent ez a vulkán fejlődése szempontjából" – mondta Don Swanson, az Egyesült Államok Földtani Intézetének (U.S. Geological Survey) kutatója.

A Halemaumauban az írásos feljegyzések óta először regisztráltak vizet, a tó jelenléte nagyon szokatlan – tette hozzá. A tudósok nem biztosak benne, pontosan mi fog történni, de ha a láva vízzel érintkezik, az robbanásokhoz vezet.

[Egész ökoszisztémákat pusztított ki a hawaii vulkán kitörése]

Az egyik lehetőség, hogy a láva lassan felhevíti a talajvizet, és elképzelhető, hogy új lávatavat hoz létre. A láva szintén interakcióba léphet a víztáblával és kisebb robbanásokat okozhat – mondta Swanson. "A másik lehetőség, hogy a magma gyorsan emelkedik, ami nagyobb robbanást idézhet elő" – tette hozzá. A szakértő korábban úgy nyilatkozott, hogy a víz jelenléte fontos változást jelezhet a vulkán hosszú távú aktivitását tekintve.

Twitter / Pierre Markuse

A Kilaueára jellemző, hogy hosszú, kitörésekkel tarkított periódusok váltják a lassabb, úgynevezett effúziós, vagyis kiömléses fázisokat. Az effúzív periódusokban – ilyen jellemezte a Kilaueát az elmúlt mintegy 200 évben –, lassabb, állandó lávafolyamok szivárognak a talajból.

Tavaly drámai robbanás következett be, amikor a Kilauea oldalából láva robbant ki, beterítve egy hatalmas területet. Több száz otthont rombolt le a közelmúlt egyik legnagyobb kitöréseként. A geológusok korábban azt jósolták, évekig is eltarthat a Kilauea kitörése.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.