Tech hvg.hu 2019. április. 24. 09:33

Perre megy az Apple-lel egy amerikai tini, 1 milliárd dollárt követel

A 18 éves Ousmane Bah szerint az Apple bolti arcfelismerő rendszere hibásan azonosította őt egy ügyben, ami miatt később letartóztatták, pedig azt mondja, ártatlan.

Tavaly november óta húzódik egy lopással kapcsolatos ügy, amelyben az Apple és egy 18 esztendős amerikai tini is érintett, ám utóbbi szerint ő semmit nem követett el, mégis bűnösnek kiáltották ki.

A Gizmodo szerint az egész azzal kezdődött, hogy az Ousmane Bah nevű New York-i egyetemistát egy Apple-üzletekben elkövetett lopássorozat miatt letartóztatták, miután azzal gyanúsították meg, hogy részese volt a bűncselekményeknek. A hatóságok arra hivatkoztak az őrizetbe vételekor, hogy a fiút a cég bolti biztonsági rendszere beazonosította.

Bah azonban azt mondta, a gyanús személyek kiszűrésére használt arcfelismerő tévedett, neki pedig semmi köze a történtekhez. A sztori kissé zavaros, a fiatal ugyanis azt állította, korábban elhagyta a fénykép nélküli jogosítványát, amely szerinte a tolvajok kezébe juthatott. Az abban szereplő adatokat aztán a rendszer összekapcsolta az elkövetők rögzített arcképeivel, amikor azok a boltban járva igazolták magukat.

A tévedésre hamar fény derült, az egyik nyomozónak ráadásul már az ügy kezdetén gyanús lett a dolog: a felvételeken látszó személy szerinte nem igazán hasonlított Bahra. A fiú ennek ellenére – és állítása szerint – komoly meghurcoltatáson ment keresztül, amiért, illetve az őt ért kellemetlenségek miatt most hatalmas összegre perli az Apple-t: 1 milliárd dollárt követel a cupertinói cégtől, amire kártérítésként hivatkozva tart igényt.

Hivatalosan sem az Apple, sem az alkalmazott biztonsági cég nem kommentálta az ügyet, az Engadget kérdésére viszont megírták, hogy egyetlen boltjukban sem használnak arcfelismerő szolgáltatást.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.