Tech MTI / hvg.hu 2018. november. 28. 15:03

ENSZ: ha a fajok kipusztulnak, onnan már nincs visszaút

A biológiai sokféleség drasztikus csökkenésének pusztító következményei lehetnek az emberiségre – figyelmeztet jelentésében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Az egyiptomi Sarm es-Sejkben zajlott ENSZ Biodiverzitási Konferencián kiadott dokumentum szerint az éghajlati változások talán később is visszafordíthatók, ám ha a fajok kipusztulnak, onnan már nincs visszaút.

A jelentés szerint a fenntarthatatlan mezőgazdasági, állattenyésztési, erdészeti, halászati és vízi tenyésztési (akvakulturális) tevékenység, valamint az ipari, bányászati és urbanizációs folyamatok felmérhetetlen terhet rónak a biológiai sokféleségre és az ökoszisztéma egészségére.

[Mutatunk egy térképet: itt megnézheti, melyik országok (nem) élik majd túl a globális felmelegedést.]

Vera Agostini, a FAO halászati és akvakulturális részlegének igazgatóhelyettese elmondta, hogy az ENSZ-szervezet meg akarja óvni a kihalástól a fenyegetett fajokat. Mint fogalmazott, az elkövetkező években a FAO párbeszédet kezdeményez a helyi közösségekkel és szakemberekkel az óceánokban, tavakban és tengerekben folytatott tevékenységek csökkentéséről. Emellett különböző eszközökkel mérni fogják, hogy a mezőgazdaság milyen hatással van a biológiai sokféleségre, és milyen mértékben függ attól.

A világszervezet Éghajlat-változási Kormányközi Testülete szintén nemrég adott közre egy jelentést, amely szerint az emberiségnek alig 10 éve maradt, arra, hogy csökkentse a légkörben a szén-dioxid mennyiségét. A klímaváltozás ráadásul a kihalási dominóeffektust is beindíthatja, amely végső soron a földi élet megsemmisüléséhez vezet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?