Tech hvg.hu 2018. augusztus. 17. 09:10

Megvan a gabonagéntérkép, amely segíthet túlélni a felmelegedést és a túlnépesedést

A globális felmelegedés és a túlnépesedés miatt egyre nagyobb kihívást jelent olyan gabonaféléket termeszteni, amelyek ellenállóbbak a betegségekkel szemben.

A globális felmelegedés nem csak a sarki jégsapkákra és egyes kihalófélben lévő állatfajokra jelent veszélyt: egyes jelentések szerint az emberiség táplálkozása is veszélybe kerülhet az egyre melegebb időjárás és a túlnépesedés miatt. A BBC szerint 2050-re a Föld népessége elérheti a 9,6 milliárd főt, így például a gabonafélékből 60 százalékkal többet kell majd termeszteni, mint most.

És ha már gabona: a növény termesztése sem egyszerű feladat, hiszen egyes fajták kevésbé ellenállóak a szárazsággal és egyes betegségekkel szemben, mint mások. Ezért a feladat adott: olyan fajtákat kell előállítani, amelyek erősebbek minden mostaninál.

Egy norwichi nemzetközi kutatócsapat most mintegy 100 ezer féle gabonagént térképezett fel. A kutatók célja egy géntérkép összeállítása, amely alapján könnyen meg lehet határozni, hogy melyek azok a fajok, amelyek nemesítésre vagy egy más fajjal való keresztezésre alkalmasak. A kutatás vezetője azt mondta: forradalmasítani és ugyanakkor egyszerűsíteni szeretnék a gabonafélék termesztésének folyamatát, és olyan fajtákat szeretnének létrehozni, amelyek minden korábbinál ellenállóbbak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról