Tech hvg.hu 2017. március. 23. 09:01

Nézze meg a fotókat: már építik a hipergyors Budapest–Bécs–Pozsony vákuumvasút utasfülkéit

Megkezdődött a munka a Hyperloop Transport Technologies (HTT) gyárában, az első utaskabint 2018-ra ígérik a fejlesztők.

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a tavalyi év egyik legérdekesebb, a közlekedést érintő híre volt, hogy a hipergyors vákuumvasutat fejlesztő Hyperloop Transport Technologies nemcsak, hogy a régiónkban építené fel az első vasútvonalát, de az a Budapest–Bécs–Pozsony útvonalon közlekedne. Mindez azért fontos, mert ha megépül, akkor nagyjából 10 perc alatt lehetne megtenni a fent említett utat.

A cég néhány hónappal később néhány látványtervet is készített arról, milyen lesz majd a vonat belsejében utazni, a napokban pedig bejelentették: megkezdték az utasfülkék építését.

A HTT egy kabinja 30 méter hosszú és 2,7 méter átmérőjű lenne, összességében pedig 20 tonnát fog nyomni. Egyszerre 28-40 utas szállítására lesz képes, a végsebessége pedig elérheti az 1223 km/h-t.

A kivitelezést a Carbures nevű céggel közösen oldja meg a Hyperloop, ami a cég szerint jelentős tapasztalattal rendelkezik a légijárművek építésében. A tervek szerint 2018 első felére lesz kész az első kapszula.

Ha tudni szeretne a fejleményekről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Itthon Lengyel Tibor 2021. június. 20. 15:00

Könnyen szerzett százmilliók - az államban nyugodtan bízhatnak Gődény és társai

Közeledik a 2022-es választás, de még a 2018-as után is 2,1 milliárd forintot próbál behajtani az állam azoktól a pártoktól, amelyek nem érték el akkor az 1 százalékos eredményt és emiatt vissza kellene fizetniük a kampánytámogatást. Köztük van az ezzel már 2014-ben megbukó, de azóta más miatt elítélt egykori monoki polgármester, Szepessy Zsolt, valamint a járványveszélyt tagadó Gődény György pártja is. Semmi garancia nincs rá, hogy mindez nem ismétlődik meg jövőre.