Több száz éhséggel kapcsolatos tudományos kutatást összegeztek, és úgy tűnik, semmi sem garantálja, hogy ne legyünk éhesek étkezés után.
Az étkezéssel és éhséggel összefüggésében a legújabb kutatás nem próbált igazságot tenni, és a rajta dolgozóknak alapos okuk volt erre, hiszen észrevették, hogy mindig más eredmények születnek a témában. Épp ezért az elmúlt évekből nem kevés munkával 462 tanulmányt vizsgáltak meg a Sheffield Egyetemen, és kiderült: 225 kutatás szerint van összefüggés a bevitt kalória mennyisége és az éhség kialakulása között, 237 szerint pedig egyáltalán nincs.
A kutatás vezetője, Bernard Corfe a Vice-nak nyilatkozva elmondta: az éhség sokkal összetettebb jelenség, mint gondoljuk, rengeteg kiváltó oka van, nem csak az, hogy nem ettünk eleget vagy rég ettünk. A vizsgált beszámolókon is látszott – a résztvevők mindig jelezték, ha éhesek –, hogy egy étel látványa vagy illata, illetve az ember rossz vagy épp jó kedélyállapota, esetleg az alkalom (pl.: filmnézéshez kötődő nassolás gondolata) is okozhat éhséget annak ellenére is, hogy nem sokkal korábban megtörtént az elegendő kalóriabevitel.