Tech hvg.hu 2015. december. 17. 12:01

Mi történik a testünkkel, ha túl sok sót fogyasztunk?

Ha eddig nem különösebben figyelt oda a sófogyasztásra, olvassa el ezt a rövid összefoglalót, ugyanis a túlzott sóbevitel veszélyes tünetekkel járhat.

A só nem csak ízesíti az ételeket, de nagyon fontos is a szervezetünk számára, hiszen szabályozza a vérnyomást, valamint az idegek és izomrostok megfelelő működését is biztosítja. Éppen ezért a felnőtteknél naponta 5 gramm, azaz 1 teáskanálnyi só bevitele szükséges. De mi történik, ha ezt rendszeresen és túlzott arányban túllépjük?

Erre ad választ a Popular Science összefoglalója, amely összeszedte a téma legfontosabb tudnivalóit. A túl sok sóbevitel egyik ijesztő hatása az ödéma, hiszen a túl sok nátrium miatt a veséink nem tudnak annyit vizet kiválasztani a vérünkből, amennyi szükséges lenne. Természetesen magas vérnyomás és akár hipertónia is kialakulhat.

A só által előidézett szomjúság esetén viszont a vízfogyasztással sem szabad túlzásba esni, ugyanis túl sok folyadék esetén csak nő az ödéma és a magas vérnyomás kialakulásának veszélye. A magas nátriumtartalmú diéták sem tesznek jót, hiszen ilyenkor az ember többször vizel, ami miatt a csontok és fogak egészségéhez nélkülözhetetlen kálciumot veszítünk.

Az orvostudományban még nem tisztázott ez a kérdés, de már megjelentek olyan kutatások, amelyek szerint a túlzott sóbevitel gyomorfekélyhez és gyomorrákhoz is vezethet.

hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?