Tech hvg.hu 2014. március. 06. 18:12

Magyarok csinálták az új egeret, ami pulzust és stressz-szintet is mér

A madridi World ATM Congress 2014 szakmai kiállításon mutatta újdonságait a HungaroControl kutatás-fejlesztési és szimulációs központja. A szakmai rendezvény magyar eszközei között a BME-vel közösen fejlesztett, szenzoros számítógépes egér is szerepelt, ami nem csak a szoftverek vezérlésében, hanem a felhasználó mentális állapotának megfigyelésében is segít.

A spanyolországi kiállításon mutatkozott be Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egy most folyó fejlesztésének, a stressz fizikai mérésére szolgáló szenzoros egérnek a prototípusa is. Az eszköz a felhasználó pulzusából, testhőmérsékletéből és egyéb fiziológiai paraméterekből állapítja meg a stressz mértékét, amiből következtetni lehet az irányító pillanatnyi leterheltségére és mentális állapotára.

A léginavigációs expón a HungaroControl bemutatta a látogatóknak a világ egyik legfejlettebb légi navigációs szoftverét, a MATIAS-t (Magyar Automated and Integrated Air Traffic System). Szintén elvitték a magyar mérnökök Madridba a MergeStrip elnevezésű, a maga területén úttörőnek számító forgalomtervezési koncepciót és szoftvert, ami a repülőtérre érkező gépek folyamatos süllyedését, és így optimális üzemanyag-felhasználását segíti elő.

Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója szerint a légi forgalom növekedése és az integráció Európa-szerte egyre erősebb keresletet támaszt a kutatás-fejlesztés, a szimuláció és a képzés területén. A vezető azt mondta: a magyarországi kutatás-fejlesztési központ Közép- és Kelet-Európa legnagyobb szimulációs központja, ami biztosítani tudja a régió számára a fejlődéshez és a közös munkához szükséges tudást és infrastruktúrát.

A magyar légiforgalmi irányítók munkájáról itt olvashat bővebben, egy másik cikkünkből pedig az is kiderül, mi történik, ha baj van.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Élet+Stílus Vándor Éva 2020. október. 19. 20:00

Vajon „Isten keze” elér-e a Legfelsőbb Bíróságig?

Amy Coney Barrett főbírói jelölésével reflektorfénybe került egy egészen mostanáig kevéssé ismert, titokzatos vallási közösség, ezzel együtt pedig a kérdés, hogy a hit pontosan milyen mozgatórugóként működhet egy ember szakmai döntéseiben. Különösen, ha az a szakma alkotmánybírósági kérdésekre keresi a választ.