Tech hvg.hu 2012. október. 25. 18:00

Csaló e-mailek vezetik a listát

A nyári időszak és szabadságolások végével az adathalászat és a spamek száma is megnőtt - derül ki a Kaspersky Lab legújabb felméréséből.

A Kaspersky adatai szerint szeptemberben a kéretlen levelek száma a teljes levélforgalomban 2,3 százalékkal nőtt augusztus óta, ezzel pedig elérte a 72,5 százalékot. Az adathalász emailek aránya háromszorosára emelkedett az elmúlt hónapban (0,03 százalékra), míg az emailben érkező rosszindulatú fájlok száma fél százalékkal csökkent, 3,4 százalékos értékre.

A várakozások ellenére a közösségi oldalak ellen irányuló támadások nem csökkentek, így még mindig ezek a legnépszerűbb célpontok az adathalászatra. Ugyanakkor a pénzügyi szervezetek elleni támadások száma csökkent (3,6 százalékkal), ami valószínűleg annak köszönhető, hogy a bankok és pénzügyi szervezetek egyre nagyobb figyelmet fordítanak ügyfeleik védelmére, különböző védelmi és autorizációs technológiák beépítésével.

Szeptemberben megváltozott a legnépszerűbb spam kategória és a földrajzi eloszlás is. A személyre szabott pénzügyi kéretlen levél kategóriában érkezett emailek 20 százalékkal visszaestek a nyári adatokhoz képest. A lista élére a csaló emailek kerültek, amelyek aránya 36 százalékkal nőtt.

Ami a globális levélszemét forgalmat illeti, szeptemberben Kínából került ki a legtöbb spam, megőrizve vezető helyét (26,4 százalékkal). A második helyre az Egyesült Államok került (12,5 százalékkal), a harmadik pedig India lett (10,1 százalékkal). A legjelentősebb növekedést Spanyolország tudhatja magáénak, ahol 2,9 százalékkal nőtt a kéretlen levelek aránya.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?