Pincérkedik saját éttermében, de a vendégeknek nem árulja el, hogy ő a tulajdonos, abban pedig biztos volt, hogy előbb-utóbb meglesz a csillag, ha nem idén, akkor majd jövőre. A Mérlegen új adásában Kvasznicza Ferenccel, a Pajta tulajával beszélgettünk.
Eredetileg nem is étteremnek, hanem néptánctábornak indult, aztán bisztrókonyhává alakult, 13 év után pedig a Michelin-csillagot is megszerezte az Őrségben található Pajta. Kvasznicza Ferenc feleségével nyitotta meg az éttermet, podcastunkban pedig elárulta, biztos volt benne, hogy csak idő kérdése, és elnyerik a legrangosabb gasztronómiai elismerést.
De milyen létjogosultsága van a ráknak egy olyan hely étlapján, amelyek büszkén hirdeti, hogy helyi alapanyagokkal dolgozik? Milyen fogások kerültek fel a tavaszi étlapra, és hol készülnek az egyedi tányérok, amelyeken ezeket tálalják? Mennyire kell előre foglalni, tervben van-e a bővítés és egyáltalán, mit jelent a fine dining? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.
A műsor első felében pedig Galicza Dorina és Dzindzisz Sztefan arról is beszélget, hogyan alkalmazná a mesterséges intelligenciát a McDonald’s, milyen hátulütői vannak a készpénzes fizetésnek, és hol lenne a legabszurdabb az apróval bajlódni.
Iratkozz fel a Mérlegen csatornájára itt: Spotify, Apple Podcasts.
Vagy kövesd és hallgasd meg a HVG Podcastok műsorait az alábbi platformok bármelyikén: Spotify, Apple Podcasts, SoundCloud, YouTube.
- 00:00 Intro
- 00:25 Készpénz vagy bankkártya?
- 06:57 Így fejleszt a Meki
- 11:49 A stúdióban Kvasznicza Ferenc, a Pajta étterem egyik alapítója
- 11:56 A kezdetekről
- 19:23 Milyen szempontok játszanak az alapanyagok beszerzésénél?
- 23:11 Mit jelent a fine dining?
- 28:40 A Michelin-csillagról
- 32:41 Hogy áll össze a menü?
- 37:43 Miért fontos, hogy több lábon álljon a vállalkozás?
- 41:03 Hogy fogadták az étterem nyitását a helyiek?
- 45:51 Van-e olyan feladat, amit alapítóként nem enged ki a kezéből?
- 48:59 A Pajta jövőjéről
- 49:38 Egy jó tanács azoknak, akik vállalkoznának
* * * Támogatott hitel vállalkozások számára
A Széchenyi Kártya Program némileg megváltozott feltételekkel, Széchenyi Kártya Program MAX+ néven folytatódik 2023-ban. Ennek köszönhetően év végéig fix 5 százalékos kamat mellett kaphatnak kölcsönt céljaik megvalósításához a vállalkozások. Ez a jelenlegi piaci kamatozású vállalkozói hitelekhez képest 12-18 százalékos kamatelőnyt jelent. A Bankmonitor Széchenyi Hitel kalkulátorával a vállalkozások ellenőrizhetik, hogy milyen támogatott hitelt igényelhetnek.