2012. január. 19. 12:42 MTI Utolsó frissítés: 2012. január. 19. 12:33 Tech

6700 éves pattogatott kukoricát találtak Peruban

Ezer évvel előbb ettek a peruiak pattogatott kukoricát az eddig véltnél.

A washingtoni Nemzeti Történeti Múzeum kutatói Peru északi partvidékén olyan kukoricacsutkákra bukkantak, amelyek azt bizonyítják, hogy a területen már 6700 évvel ezelőtt őröltek kukoricalisztet és készítettek pattogatott kukoricát. Ezek a legősibb dél-amerikai civilizációs leletek.

Dolores Piperno amerikai régész elmondása szerint a kukoricát Mexikóban nemesítették ki nagyjából kilencezer éve vadon termő fűből. A haszonnövény termesztése csak több ezer év múlva terjedt el Dél-Amerikában, és több alapfajtára vált szét. 

A most feltárt leletegyüttes és a kukoricacsutkák környezete arra utal, hogy a kukoricából már a fazekasság megjelenése előtt ennivaló, vagy legalábbis "kísérleti" alapanyag lett, azaz hasznosítása nem függött az agyagedények meglététől - mondta Piperno a BBC brit sajtóorgánumnak.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?