2011. november. 07. 11:50 MTI Utolsó frissítés: 2011. november. 07. 11:52 Tech

Számítógép vezérelte a "kiborg" sörélesztő génjeit

Visszacsatolásos kört építettek ki számítógép és egy élesztőgomba között svájci kutatók, így sikerült pontosan szabályozniuk bizonyos gének ki- és bekapcsolódását.

A Nature Biotechnology című tudományos folyóiratban részletesen ismertetett tanulmányban a számítógép egy erős fényforrás ki- és bekapcsolódását vezérelte, a vizsgált gén kifejeződése pedig a kapott fénytől függött. Az új típusú vezérlés biotechnológiai folyamatok irányított lefuttatását teszi lehetővé a jövőben, például baktériumokkal gyártathatnak szabályozott módon bioüzemanyagot. 

John Lygeros kutatásvezető, a zürichi műszaki egyetem munkatársa csoportjával a Saccharomyces cerevisiae elnevezésű élesztőgombát vizsgálta - számolt be róla a BBC hírportálja. A sörélesztő néven is ismert sarjadzógomba az egyik legfontosabb élesztőfaj, kenyérsütésnél és sörfőzésnél használják. A sötét színű gyümölcsök, például a szilva vagy a szőlő héján lévő fehér rétegben is jelen van, mert a növényi kutikula viaszanyagaiban is megél. A Saccharomyces cerevisiae a fermentációs eljárásokban leggyakrabban alkalmazott mikroorganizmus, egyúttal a legtöbbet tanulmányozott eukarióta modellszervezet.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.