Tech hvg.hu 2011. április. 14. 16:10

A táblagépeket gyorsítják az Intel Atom processzorai

Az Atom processzorcsalád tagjai hamarosan megjelennek majd különböző gyártók táblagépeiben, de találkozhatunk majd velük ipari eszközökben is

Az Intel 45 nanométeres félvezető technológiájának alacsony fogyasztásra optimalizált változatán készülő, Oak Trail kódnéven ismert chipek immár kereskedelmi mennyiségben hozzáférhetőek a gyártópartnerek számára. Az első táblagépek májusban bukkannak fel az üzletek polcain, olyan gyártóktól, mint a Fujitsu és a Lenovo, operációs rendszerek széles körét futtatva.  A centralizált felépítésű, a grafikus mag és memóriavezérlő mellett a rendszerfunkciók többségét is egyetlen szilíciumlapkára integráló Oak Trail platform 60 százalékkal kisebb helyet foglal el az előző Atom generációnál, így még vékonyabb, kompaktabb és energiahatékonyabb termékek létrehozását teszi lehetővé a tabletgyártók és ipari vagy beágyazott készülékeket készítő partnerek számára.

Intel Atom processzor

A 45 nanométeres Oak Trail mellett az Intel bejelentette az Atomok 32 nanométeres generációjának közeledtét is. A generációból elsőként megjelenő, Cedar Trail kódnéven ismert platform a netbookok és mini asztali PC-k számára hoz majd jelentős előrelépést az energiahatékonyság és a multimédia terén, többek közt a Blu-ray 2.0 és a DisplayPort támogatásával. Az új képességek közé tartoznak az Intel Wireless Music és Wireless Display technológiák is, ahogyan a PC Synch és Fast Boot technikák. A Cedar Trail szintén nem igényel ventillátoros hűtést, így a korábbiaknál vékonyabb, halkabb és hosszabb üzemidejű számítógépek hozhatóak létre. A Cedar Trail és a rá épülő számítógépek jelenleg tesztelés alatt állnak, a kereskedelmi megjelenés 2011 második felére várható. A további részleteket az Intel a pekingi Intel Developer Forumon árulja el. Az Atom platform egyszerre támogatja a Google Android és Chrome, a MeeGo és a Windows operációs rendszereket.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.