2010. december. 15. 15:09 MTI Utolsó frissítés: 2010. december. 15. 15:01 Tech

Már nem veszélyes a környezetre a szacharin

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége, az EPA levette a mesterséges édesítőszert, a szacharint a környezetre veszélyesnek minősített anyagok listájáról.

A diétás italokban, rágógumikban és gyümölcslevekben használt fehér kristályos port 1980-ban kiáltották ki potenciálisan rákkeltő vegyületnek. Bár több későbbi kormányzati kutatás is tisztázta az 1990-es évek végén a szacharin veszélytelenségét az emberi egészségre nézve, az EPA listáján mégis rajta maradt az anyag.

Most egy - alacsony kalóriatartalmú ételeket és italokat gyártó cégeket tömörítő - ipari csoportosulás kérésére vizsgálta felül, és változtatta meg a szacharin státusát a környezetvédelmi ügynökség.

hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?