2010. december. 15. 15:09 MTI Utolsó frissítés: 2010. december. 15. 15:01 Tech

Már nem veszélyes a környezetre a szacharin

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége, az EPA levette a mesterséges édesítőszert, a szacharint a környezetre veszélyesnek minősített anyagok listájáról.

A diétás italokban, rágógumikban és gyümölcslevekben használt fehér kristályos port 1980-ban kiáltották ki potenciálisan rákkeltő vegyületnek. Bár több későbbi kormányzati kutatás is tisztázta az 1990-es évek végén a szacharin veszélytelenségét az emberi egészségre nézve, az EPA listáján mégis rajta maradt az anyag.

Most egy - alacsony kalóriatartalmú ételeket és italokat gyártó cégeket tömörítő - ipari csoportosulás kérésére vizsgálta felül, és változtatta meg a szacharin státusát a környezetvédelmi ügynökség.

hvg360 Ligeti Nagy Tamás 2025. január. 05. 19:30

"Nem csak egy eszköz, hanem ügynök" – Harari elmagyarázza, miért veszélyesebb a mesterséges intelligencia az atombombánál is

Miután az ember lassan beletörődik a múlt megváltoztathatatlanságába, és a jelenben nem igazán érzi jól magát, úgy döntött: a jövőt megtartja magának. Yuval Noah Harari izraeli történész új okoskönyvében az információs hálózatok fejlődését vizsgálva arra jut, lehet, hogy az emberiség történetét Valaki Más írja.