Tech techline.hu 2010. szeptember. 22. 05:30

Időutazás fotókkal egy nagyszerű magyar oldalon

Az időutazás az ember régi vágya, és bár technikailag még nem vagyunk készen rá - vagy legalábbis eddig nem kötötték...

Az időutazás az ember régi vágya, és bár technikailag még nem vagyunk készen rá - vagy legalábbis eddig nem kötötték az orrunkra, ha egyszer már valakinek ez sikerült :) -, egy valamit megtehetünk: archív felvételek segítségével visszarepíthetjük magunkat az időben, esetleg saját régi élményeinket is felidézve.
A Fortepan.hu oldalon a múlt századba kalauzolnak minket, mégpedig egy - jelenleg - közel ötezer kiváló fotóból álló privát fotógyűjtemény segítségével. A gyűjtemény folyamatosan bővül, bárki beküldhet régi saját fotókat a szerkesztőknek.

Számtalan fontos eseményt, különleges pillanatot örökítenek meg ezek a fotók, 1900-tól egészen 1990-ig. Hazai és külföldi tájakra, városokba kalauzolnak el minket, s az akkori életbe, hétköznapokba kapunk bepillantást általuk. De ugyanígy a világháború borzalmas következményeiről is képet alkothatunk, ha végigtallózzuk az akkori időszak megrendítő képeit.
Bár a gyűjtemény óriási, a használata viszonylag kényelmesen megoldható a képek alatt található idősáv használatával, ahol szépen, évről-évre végignézhetünk mindent. A fotók fölötti menüben pedig szereplőkre, tárgyakra, helyszínekre is szűkíthetjük a válogatást, attól függően, milyen témájú fotók érdekelnek. Ha nem szeretnénk az egérrel kattogni, akár automatikus lejátszást is kérhetünk a jobb felső sarokban lévő gombra kattintva.

Minden fotóból letölthető a nagyfelbontású változat is, így ha valamelyiket például háttérképnek használnánk, könnyedén megtehetjük (az oldalon publikált fotók Creative Commons - Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc alá tartoznak).
Ez a gyűjtemény hatalmas, gondosan válogatott és lebilincselő. Ha valaki kedveli a régi fotókat, vagy csak érdekli, milyen volt az élet a múlt században, feltétlenül látogasson el az oldalra (és tegyen szabaddá magának pár órát, amit csak erre szán).

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.