Egy génváltozat édesebbé teszi a paradicsomot
Egyetlen gén mutációja szupernövénnyé változtathatja a hibrid paradicsomokat, melyek így több és édesebb termést hoznak génmérnökség nélkül is - közölték amerikai kutatók. A Nature Genetics című tudományos folyóiratban vasárnap közzétett tanulmányuk szerzői szerint a klasszikus növénytermesztési módszerekkel ugyanolyan ugrásszerű növekedés érhető el a terméshozamban, mint genetikai módosítással.
Teljesen normális növényt eredményezett azonban, amikor a gén mindkét kópiája az adott módosulat volt. Lippman úgy véli, megállapításuk jelentős hatással lehet a mezőgazdaságra, következő lépésként a búzánál, szójababnál és más gabonáknál nézik meg, hogy ugyanez a hatás jelentkezik-e hibridjeiknél.
Lippman a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatóival működött együtt 5 ezernél több paradicsomváltozat genetikai mutációinak feltérképezésében. A növények termését 2008-ban és 2009-ben több helyen szabadföldi termesztésben is ellenőrizték, és az eredményeket meggyőzőnek találták.