Okosabbak maradhatunk a napozástól
A bőrráktól való félelem és emiatt a napozástól való ódzkodás a D-vitamin szint csökkenéséhez, így pedig hosszabb távon akár elbutuláshoz is vezethet - így összegezhető két új angliai tanulmány is, amelyet a Scientific American című tudományos lap idéz.
A romló szellemi teljesítmény és az idős korban csökkenő agytevékenység a legújabb kutatások szerint összefügghet az alacsony D-vitamin szinttel. Mindez azért érdekes, mert sokan ódzkodnak a bőrrák veszélye miatt a sok napozástól, ami pedig serkenti a D-vitamin termelődését a szervezetben.
Ők okosabbak lesznek hatvanévesen |
A napfényvitamin, ahogy a Scientific American nevezi, bőrünkben termelődik napozáskor. A D-vitaminról közismert, hogy fontos szerepe van az egészséges csontok kialakulásában, megőrzésében, minthogy a szervezet kalcium-háztartását is szabályozza.
Most tudósok új szerepkörben vizsgálják a D-vitamint, amely hormonszerűen működik testünkben, többek között agyunk aktivitását, a központi idegrendszert is befolyásolva.
A Cambridge-i Egyetem neurológusai nemrégiben megállapították, hogy a 65 évnél idősebb emberek körében azoknak a szellemi teljesítménye volt a legjobb, akiknek normális volt a vérükben a D-vitamin koncentrációja. Minél kisebb volt a vitaminszint, annál rosszabb volt az agytevékenység, ezt tesztek kitöltésével mérték a szakemberek.
Az idegrendszerre hat |
A D-vitamin a neurotranszmitterek, vagyis az ingerületátvivő anyagok előállítását segíti. A központi ideg-rendszerben és a hippocampusban is sok receptor van, amelyek a D-vitaminra specializálódtak. (A hippo-campus agyunknak az a része, a-mely a hosszú távú memóriáért és a térbeli tajékozódásért felelős.) |
A D-vitamin idegrendszeri funkcióját régóta vizsgálják, de ilyen sok ember bevonásával még nemigen sikerült bizonyítani a vitaminhiány hatását. Egy másik tanulmány is a D-vitamin szerepét emeli ki a szellemi teljesítmény időskori alakulásában.
A Manchesteri Egyetem kutatói 3100 emberen (40 és 79 közöttieken) végeztek felmérést, és kiderítették, hogy azoknak gyorsabb az információ-feldolgozási képességük, akiknek magasabb a D-vitamin koncentrációjuk. Mindez különösen a hatvan év fölöttiekre volt jellemző.