2009. augusztus. 25. 14:27 hvg.hu Utolsó frissítés: 2009. augusztus. 25. 14:12 Tech

Nincs vész: melegszik a tenger, több a plankton

Lehetetlen megjósolni, hogy a klímaváltozás milyen módon és milyen gyorsan változtatja meg a tengerek élővilágát. Az Észak-Karolinai Egyetem kutatói most azt állítják: megfigyeltek egy jelenséget, ami alapot adhat az elkövetkező évek vizsgálatainak - írja a New Scientist.


Az Észak-Karolinai Egyetem laborjaiban Mary O'Connor és kollégái figyeltek fel arra, hogy a planktonok megjósolhatóan reagálnak az óceán hőmérsékletének emelkedésére. A csoport négy liternyi, planktonokat tartalmazó tengervizet melegített fel, a folyamat közben pedig arra figyeltek fel, hogy a hőmérséklet növekedésével arányosan növekedett a fitoplanktonok száma. (Fitoplanktonnak nevezzük a vízfelszín közelében élő, fotoszintetizálni képes élőlényeket, például a zöld algákat vagy a kovamoszatokat.)

Még gyorsabban növekedett a zooplanktonok, azaz a többi planktonnal - többek között a fitoplanktonokkal - táplálkozó kis egysejtű állatok és többsejtűek mennyisége, ebből pedig következik a tengeri biomassza csökkenése. O'Connor szerint emiatt nem kellene egyelőre aggódnunk, ha arra gondolunk: a nagyobb mennyiségű zooplankton egyúttal azt jelenti: több élelem jut a halaknak is. Mindezt a folyamatot azonban nem tudjuk rávetíteni a tápláléklánc egészére, ha pedig limitált mennyiségű tápanyagról beszélünk az óceánokban, akkor a tápláléklánc akár össze is zuhanhat, olvasható mindez a PLoS Biology új számában.

hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?