Káposztafélékkel a tüdőrák ellen
Orvosok már régóta feltételezik, hogy a káposztafélék fogyasztása védelmet nyújt a tüdőrák ellen. Új vizsgálatok kiderítették, hogy ez csak bizonyos genetikai adottságú emberekre érvényes.
A kritérium két génben testesül meg. Ezek hatására keletkezik a szervezetben az a két enzim, amelyeknek feladata a testben lévő izotiocianátok lebontása. Utóbbiak halmozottan fordulnak elő káposztafélékben (fejes káposzta, brokkoli, kelbimbó) - írják francia kutatók a Lancet című brit tudományos folyóiratban.
Ha a két gén mutáción megy keresztül, és ezáltal elveszíti hatását, akkor a testben felszaporodnak az izotiocianátok. Ez a genetikai adottság az embereknek mintegy 10 százalékában fordul elő. Az ő körükben az átlaghoz képest mintegy 60-70 százalékkal alacsonyabb a tüdőrák kialakulásának viszonylagos kockázata.
A francia tudósok összesen 2141 embert vontak be a vizsgálatokba, amelyek Csehország, Lengyelország, Magyarország, Oroszország, Románia és Szlovákia összesen 15 klinikáján zajlottak le. Ezekben az országokban a lakosság sok káposztafélét fogyaszt.