Horn Andrea
Szerzőnk Horn Andrea

A magyar kalapácsvetőnek törölték a legjobb dobását, de így is a harmadik helyen végzett.

Előzetesen mind a szövetség, mind saját maga abban bízott, hogy összejön az érem, ám ő úgy nyilatkozott: a lényeg, hogy sikerüljön 80 méter fölé kerülnie.

Ezt már az első dobásával sikerült elérnie: 80,82-es eredményével rögtön az élre ugrott, mire a közönség azonnal harsogni kezdte: „ria, ria, Hungária!” A legnagyobb riválisok közül az ötszörös világbajnok lengyel Pawel Fajdek ekkor egy kereken 80, olimpiai bajnok honfitársa, Wojciech Nowicki pedig egy 79,14 méteres kísérlettel állt. Az amerikai Rudy Winkler elsőre érvénytelent dobott, akárcsak az ukrán Mihajlo Kohan, a kanadai Ethan Katzberg viszont 80,18-cal a második helyre állt.

Halász a második dobását elrontotta, harmadikra viszont egyéni csúcsot, 81,02 métert dobott. Az eredmény megjelent a kivetítőn, majd néhány perc múlva eltűnt róla – magyarázat nélkül. A visszajátszások során kiderült, hogy az utolsó forgásánál a lábujja a kör széléhez ért. Eközben a televíziós közvetítésben elhangzott, hogy a magyar atléta első dobását is óvják.

Fordulat a negyedik sorozatban következett be, amikor Nowicki 80,83-at dobott, azaz egy centiméterrel megelőzte Halászt. A magyar 80,59-et dobott, a harmadik helyen Katzberg állt 80,18-cal.

Az ötödik sorozatban Katzberg aztán átvette a vezetést 81,25-tel, aztán Nowicki is megelőzte Halászt egy 81,02-es dobással.

Fajdek nem tudott jobbat dobni az első kísérleténél, azzal zárt a negyedik helyen. Következett Halász, aki kilépett, ezért érvénytelen lett a kísérlete, így neki is az első dobása lett a legjobb. Nowicki sem tudott javítani, így Katzberg nyerte a világbajnoki aranyat.

Halásznak ez a második világbajnoki érme, 2019-ben Dohában szintén harmadik lett.

Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.