Sport MTI 2020. szeptember. 26. 17:10

Egyelőre maradnak körön kívül az orosz atléták

Az atléták világszövetsége öt hónap haladékot adott a doppingmentesítés tervének kidolgozására.

Az atléták világszövetsége (WA) jövő év március 1-ig meghosszabbította a határidőt arra, hogy a 2015 óta felfüggesztés alatt álló orosz tagszövetsége (VFLA) kellőképpen javítson tevékenységén, így megítélésén is, és közelebb kerüljön teljes jogú tagságának helyreállításához, többek között az eddigieknél hatékonyabb doppingellenes program révén.

A WA szombati közleménye emlékeztet rá, hogy az ütemterv kidolgozását segítő munkacsoportnak eredetileg szeptember 30-ig kellett volna jóváhagynia a kilábalást célzó dokumentumot, benne az antidopping-tevékenység hatékony megerősítését, miután az orosz atlétika még az utóbbi években is számos pozitív esetet produkált. A határidő meghosszabbítását illetően a WA megjegyezte, hogy a VFLA-nak jelenleg még nincs készen a követelményeket hiánytalanul tartalmazó, részletes és elfogadható terve, amely ha márciusig sem készül el, a világszövetség újragondolja a VFLA kizárásának kérdését.

A kizárást a nyáron azzal kerülte el az orosz szövetség, hogy kifizette 6,31 millió dolláros büntetését a nemzetközi szövetségnek. Az összeget az orosz sportminisztérium biztosította, mivel a VFLA saját erőből nem tudott volna utalni. A WA márciusban 10 millió dollárra (2,94 milliárd forintra) büntette orosz tagszervezetét korábbi doppingmanipulációk miatt. A nemzetközi szövetség a bírság összegének felét két évre felfüggesztette, a fennmaradó bírság, illetve egyéb felmerülő eljárási költségek - összesen mintegy 6,31 millió dollár - megfizetésére viszont július 1-ig adott határidőt. Ezt azonban az oroszok elmulasztották, ezért július 30-án úgy döntött a WA vezetése, hogy ha augusztus 15-ig sem érkezik meg a pénz, kizárja soraiból az orosz szövetséget. Végül az összeg megérkezett.

A VFLA-t csaknem öt éve függesztették fel, miután a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) megbízásából készült jelentés tömeges doppingolásra talált bizonyítékokat az orosz atléták körében. Azóta a sportolók nem képviselhetik a nemzetközi viadalokon országukat, csak külön eljárás végén kaphatnak versenyengedélyt, és pozitív elbírálás esetén is csak semleges színekben indulhatnak. A kizárás azt jelentette volna, hogy orosz atléták semmilyen formában nem versenyezhetnek a nemzetközi porondon.

sport

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!