EURÓPA FOCIZIK
Sport hvg.hu 2019. április. 11. 15:01

Honvéd: "Leigazolásakor is tisztában voltunk Ben-Hatira múltjával"

A budapesti klub télen leigazolt játékosáról a német rendőrség azt feltételezi, hogy a Hamaszt támogatja.

A Budapest Honvéd Änis Ben-Hatira leigazolásakor is tisztában volt a játékos múltjával és az őt ért vádakkal – közölte a klub a hvg.hu-val.

Lapunk azután kereste meg a Honvédot, hogy német lapértesülések szerint a német rendőrség kilenc szövetségi tartományban tartott összehangolt házkutatásokat iszlamista kapcsolatokkal gyanúsított emberek, többek között a Hertha BSC volt, a Budapest Honvéd télen leigazolt futballistájának, Änis Ben-Hatirának az otthonában is.

A hatóság elsősorban az Ansaar International és a WWR Help nevű szervezetek után érdeklődik, amelyek pénzt gyűjtenek és segélyeket juttatnak olyan krízis sújtotta térségekbe mint Szíria és Szomália. A rendőrség azonban azt gyanítja, hogy ez csak a látszat: szerintük a két szervezet a radikális iszlamista Hamászt támogatja. A Honvéd játékosa után azért érdeklődnek a nyomozók, mert korábban együttműködött az Ansaar Internationallel, és a gyanú szerint nem is távolodott el tőlük. 2017-ben a focista és akkori csapata, a Darmstadt 98 útjai épp azért váltak el, mert a klub vezetése nem nézte jó szemmel részvételét a szervezetben.

A Budapest Honvéd lapunknak azt írta: ők is értesültek a német rendőrség akciójáról, de a klubnak korábban Ben-Hatira azt mondta, hogy a vádak alaptalanok.

„Mi mindaddig hiszünk játékosunk ártatlanságában, amíg be nem bizonyosodik annak az ellenkezője” – írták.

A futballista T-online.de-nek azt mondta, nevetségesnek tartja, hogy továbbra is kapcsolatba hozzák ezzel a szervezettel, annak ellenére, hogy korábban határozottan jelezte: semmi köze ahhoz, ahogyan a radikalizmushoz és a terrorizmushoz sem. Azt is elárulta, hogy a házkutatásról a médiából értesült, nagyon meglepte a hír.

"Nincs rejtegetni valóm, mindenkit szívesen látok. Legközelebb várják meg, hogy Berlinbe utazzak, én magam fogok ajtót nyitni nekik” – tette hozzá.

EURO 2020

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!