2011. október. 28. 06:53 MTI Utolsó frissítés: 2011. október. 28. 06:04 Sport

Már gyártják a londoni olimpiai aranyakat

A brit Királyi Pénzverdében megkezdték a jövő évi, londoni olimpia és paralimpia érmeinek legyártását.

A több évszázados múlttal rendelkező Royal Mint közlése szerint összesen 4700 medált készítenek egy igencsak költséges eljárással. Összeverbuváltak egy szakértőkből álló csoportot, maga az előállítás pedig a pénzverde székhelyén, a dél-walesi Llantrisantben folyik majd 800 helyi munkás bevonásával.

Egy-egy érem elkészítése tíz órát vesz igénybe. A folyamat során a fémet 15 alkalommal préselik egy 900 tonnás súllyal, és minden ötödik préselés után egy 750 fokos kemencén futtatják át.

"Nagyon büszkék vagyunk és megtiszteltetésnek érezzük, hogy mi készíthetjük el az olimpiai és paralimpiai medálokat - mondta Adam Lawrence, a Royal Mint vezetője. - Minden itt dolgozó elmesélheti majd a gyerekeinek és az unokáinak, hogy - Dél-Walesszel egyetemben - része volt a ötkarikás történelemnek." 

Az olimpia érmeit David Watkins brit művész tervezte, s egyik oldalukon a győzelem görög istennője, Niké látható, a másikon pedig egy öt szimbolikus elemből álló kompozíció, mely többek között a játékok logóját és a Temze folyót is ötvözi. Az alapanyag az amerikai Utah állam egyik bányájából és Mongóliából érkezik Walesbe.

párizsi olimpia 2024

Márton ikrek: Ha az edző eléri a gyerekeknél, hogy higgyenek magukban, az az egész életüket elkíséri

Az egyikük a taekwondo első magyar női világ-, a másikuk olimpiai bajnoka. Egypetéjű ikrekként úgy hasonlítanak egymásra, mint két tojás, ugyanúgy gondolkodnak a világ dolgairól, befejezik egymás mondatait. De míg az egyikük taktikus, és néha kicsit talán túl is gondolja a dolgokat, a másikuk csak megy előre, és elsősorban az erejében bízik. Márton Luanával és Vivianával beszélgettünk.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?