2015. március. 08. 18:09 MTI Utolsó frissítés: 2015. március. 08. 18:14 Shake

Pocsék volt az óceán mélyéről felhozott 150 éves bor

Pocsék volt a bor, amelyet négy éve hoztak fel az óceán mélyéről, egy 150 éve elsüllyedt polgárháborús hajó fedélzetéről a bermudai partoknál. Olyan volt az íze, mint szennyvíz, benzin, sós tengervíz és ecet keverékének, csipetnyi citrussal és alkohollal.

A palackot a dél-karolinai Charlestonban, egy gasztronómiai fesztiválon nyitották fel a hét végén. A fesztivál látogatói közül ötvenen fizettek azért, hogy közelről láthassák, amint elismert borászok felnyitják, majd fintorogva kóstolgatják a kotyvalékot. Az egyik sommelier azt mondta, hogy ő már többször is kóstolt hajótörésből származó borokat, amelyek nagyon jók is lehetnek, ez azonban nem volt az.

Az üvegből előkerült zavaros sárgásszürke folyadéknak olyan volt az íze, mint szennyvíz, benzin, sós tengervíz és ecet keverékének, csipetnyi citrussal és alkohollal. A bordeaux-i egyetem borvegyésze, aki még felnyitás előtt, a dugón keresztül vett minta alapján megszagolta azt italt, azt mondta, hogy illata "kámfor, állott víz, szénhidrogének, terpentin és kén keveréke". Az ítészek szerint a 37 alkoholfokú ital spanyol "erősített bor", tömény szesz vagy orvosság lehetett, 151 év után azonban "leginkább sós tengervíz".

A palackot búvárrégészek hozták fel a Mary-Celestia gőzhajóról, amely az amerikai polgárháború alatt, 1864-ben süllyedt el tisztázatlan körülmények között. A bort a fedélzetmester egy titkos szekrénykéjében fedezték fel. Később még négy másik palack bort, leplombált parfümös üvegcséket, női cipőket, hajkeféket és gyöngykagylóból készült gombokat is felszínre hoztak. A gőzös Bermudáról szállított utánpótlást a délieknek, amikor zátonynak ütközött és hat perc alatt hullámsírba süllyedt. Történészek szerint nem kizárt, hogy szándékosan süllyesztették el.

hvg360 Kovács István 2025. április. 22. 12:30

Minden harmadik magyarnak zsírmája van – ha az elhízás és az alkoholfogyasztás nem lenne elég

Hárommillió magyar zsírmájbeteg van, és a legtöbbjük nem is tud erről. A háttérben az elhízás és az alkoholfogyasztás áll, a következmény pedig akár halálos betegség is lehet, májzsugor és rák is kialakulhat – mondta Pár Gabriella belgyógyász, hepatológus. Jó hír, hogy a betegség egy ideig visszafordítható. De hogyan léphetünk fel mi magunk a zsírmáj ellen, mielőtt rosszra fordul? Mit tehetünk, ha már bekövetkezett a baj, és mennyi alkohol fogyasztása mellett tarthatunk a zsírmájtól?