Shake MTI 2015. január. 22. 18:50

Megrongálták a több mint 3 ezer éves egyiptomi műkincset

Kárt tettek Tutanhamon fáraó világhírű, kék-arany színű halotti maszkjában. A több mint 3300 éves műtárgy szakállát epoxi ragasztóval illesztették ugyanis vissza, miután letörték azt, valószínűleg tisztítás közben. Ráadásul meg is karcolták, amikor a ragasztó maradványait megpróbálták spatulával eltávolítani – közölték a kairói Egyiptomi Múzeum restaurátorai.

Az Egyiptomi Múzeum legféltettebb kincsei közé tartozó halotti maszk tavaly rongálódott meg, de nem tudni, pontosan mikor és hogyan. Az intézmény restaurátorai különféle magyarázatokat adtak ugyanis. Nem világos, hogy a stilizált szakáll a műtárgy tisztításakor sérült meg, vagy esetleg azért távolították el, mert meglazult.

A letört darabot feltehetően felsőbb utasításra kellett gyorsan visszailleszteni, ezért választhatták az erre teljesen alkalmatlan epoxi ragasztót. Az epoxi kő- vagy fémfelületek ragasztására való, semmiképpen sem halotti maszk helyreállítására – hangsúlyozta az egyik restaurátor.

A beavatkozás következményeként a korábban pontosan illeszkedő szakáll és arc között egy rés figyelhető meg, amelyet átlátszó sárga réteg tölt ki.

Egy másik restaurátor, aki ott volt a műveletnél, azt mondta: az epoxi ragasztó a fáraó arcára is rászáradt, azért azt spatulával távolították el, megkarcolva a maszkot.

Tutanhamon halotti maszkját Howard Carter és George Herbert brit régészek fedezték fel 1922-ben a fiatalon elhunyt fáraó csaknem érintetlen sírjának feltárásakor.

A maszk megrongálásáról sem a Régészeti Minisztérium, sem a múzeum vezetése nem nyilatkozott hivatalosan.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?