2013. május. 24. 16:30 MTI Utolsó frissítés: 2013. május. 24. 18:08 Shake

Mi került több mint hárommillióba két sárgadinnyén?

Összesen 1,6 millió jenért, vagyis átszámítva 3,5 millió forintért kelt el két darab, összesen 3,7 kilós sárgadinnye egy japán gyümölcsaukción pénteken.

Az aranyáron mért gyümölcsök még így is csak a harmadik legdrágább sárgadinnyék a szapporói árverés történetében: 2008-ban 2,5 millió, egy évvel korábban pedig 2 millió jent fizettek a Jubari King elnevezésű gyümölcsökért – írta a Mainicsi Simbun japán napilap.

Az értékes gyümölcsök új tulajdonosa, egy helyi élelmiszer-nagykereskedés bejelentése szerint a sárgadinnyéket egy szapporói általános iskolának ajánlják fel. "Remélem, a gyerekeknek ízleni fognak a dinnyék" – mondta a cég képviselője.

Japánban megszokott, hogy aranyárban mérik a gyümölcsöket: egy darab almáért a legtöbb boltban 1000-1500 forintnak megfelelő jent kérnek, az ananász, a sárgadinnye és más, ritkább gyümölcsök darabjai pedig gyakran forintban kifejezve öt számjegyű áron kerülnek a polcokra.

A hokkaidói Jubari városából származó sárgadinnyék még a japán piacon is különlegességnek, szinte státuszszimbólumnak számítanak, a gyümölcsöket a vásárlók általában elajándékozzák.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?