2013. április. 11. 18:22 MTI Utolsó frissítés: 2013. április. 11. 18:18 Shake

A svájciak és a britek ihattak először Nescafét

Idén hetvenöt éves a Nescafé, amelynek neve Magyarországon szinte eggyé vált a vízben oldódó kávéval.

A Nescafé történelme 1929-ig nyúlik vissza, amikor a New York-i tőzsdekrach és a kávé árának összeomlása után rengeteg kávé maradt egy brazil bank nyakán.

A pénzintézet tulajdonosa levelet írt a Nestlé igazgatótanácsa elnökének, Louis Dapples-nek, aki korábban a banknál dolgozott. Azt kérdezte tőle, lehetséges lenne-e vízben oldódó kávékockákat gyártani, hogy eladhassák a készletet.

Tízéves kutatásra volt szükség, amíg megszületett a megoldás, és 1938-ban piacra dobták Svájcban és Nagy-Britanniában, majd egy évvel később az Egyesült Államokban az új terméket. 1943-ban szerepelt az amerikai katonák élelmiszeradagjainak listáján, és két gyár is nyílt az Egyesült Államokban.

A konszern továbbra is invesztál a termékbe, és bejelentette, hogy 2020 végéig 500 millió svájci frankot (122 milliárd forintot) ruháznak be a kávéval kapcsolatos fenntartható programokba.

A Nescafé éves forgalma körülbelül 10 milliárd svájci frank (2434,5 milliárd forint).

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?