2012. szeptember. 21. 15:03 hvg.hu Utolsó frissítés: 2012. szeptember. 21. 15:37 Shake

Más ízű és színű a magyar Fanta, mint a külföldi

Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) több európai országban vásárolt minták segítségével tesztelte a Fanta üdítőitalt, a vizsgálat pedig kimutatta, hogy jelentősek az országonkénti eltérések a termék minőségét illetően – idézi a Világgazdaság a Kosár magazinban megjelent tesztről szóló beszámolót.

Az élelmiszer-ipari teszten három különböző országban gyártott, de – elvben – ugyanolyan minőségű termék került górcső alá – írja a VG.

Az üdítők július-augusztusban kerültek az OFE kosarába Olaszországban, Szlovéniában és Magyarországon. A tüzetes vizsgálat során összehasonlították többek között a címkén feltüntetett információkat, a narancslé-, energia- és cukortartalmat.

Az eredmények szerint a magyar piacon kapható Fanta más színű, mint az Olaszországban vagy Szlovéniában kapható változat – idézi a lap a Kosár magazinban megjelent beszámolót.

"Az olasz Fantában nincs színezék, míg a miénkben van, méghozzá béta-karotin. Ami nem baj, csak a termék így olyan hatást kelt, mintha több gyümölcsöt tartalmazna. Ugyanakkor meglepő az is, hogy a gyártó a szlovén piacon beéri 3 százalékos narancslétartalommal" – ismertette az eredményeket Dömölki Lívia, az OFE élelmiszer-szakértője.

A szakértő szerint a Magyarországon kapható Fanta a legkellemesebb ízű, míg az Olaszországból származó üdítő esetében különös szagot éreztek a szakértők, ami talán annak tudható be, hogy Itáliában kevesebb aromát használtak a gyártás során, emellett az ott kapható Fantában alkalmazott sűrítőanyag is eltér a magyar piacon használttól.

Tartósítószert a három közül csak a magyar piacon kapható termék tartalmaz. És bár az olasz és a magyar vásárlók számára elérhető üdítő cukortartalma megegyezik, az ízhatáson változtat az a tény, hogy a narancslétartalom az olasz változatban 12 százalék, míg a hazai esetében csak 8 százalékot tesz ki.