2012. május. 18. 20:57 MTI Utolsó frissítés: 2012. május. 18. 20:52 Shake

Tizenöt világítótoronynak keresnek bérlőt Szardínián

Hosszú távra bérbe adnak tizenöt, a technika fejlődése miatt fölöslegessé vált világítótornyot Szardínia tengerpartján, mert az autonóm olasz tartomány önkormányzatának nincs pénze a fenntartásukra és a felújításukra.

A használaton kívüli építményeket a következő hetekben hirdetik meg "piaci áron". A hatóságok azt szeretnék, ha különleges törpeszállodaként, olcsó panzióként, galériaként vagy múzeumként hasznosítanák azokat és pénzt hoznának a közös kasszába.

A BBC szerint a tornyokat 30 évre adják bérbe, cserébe a lízingelőknek helyre kell állítaniuk azokat, ami esetenként nagyon sokba, akár több millió euróba kerülhet, mert a világítótornyok egy része nagyon lepusztult állapotban van, vagy nagyon nehezen közelíthető meg.

Az ötletet a hasznosításra az adta, hogy eddig Olaszországban egyedüliként ötcsillagos luxus üdülőszállóvá alakítottak át egy dél-szardíniai világítótornyot.

Alessio Raggio 42 éves üzletembernek hét évébe telt, míg sikerült bérbe vennie, helyreállítania és szállodává alakítania a Spartivento-fokon álló tornyot. Az olasz haditengerészet által 1856-ban emelt építmény ma egész Olaszország egyik legexkluzívabb szállodája, amelyben napi 1000 euróba kerül egy lakosztály a főszezonban.

A történelmi épület átalakítása hárommillió dollárba került. Raggio 38 évre vette bérbe, és havi 3000 euró bérleti díjat fizet utána a tartományi kormánynak. A szardíniai illetékesek azonban azt szeretnék, ha a többi világítótorony szélesebb rétegek számára is elérhető panzióvá vagy boutiqueszállodává alakulna át.

A kalapács alá kerülő világítótornyok egy része a legfelkapottabb üdülőhelyeken található, közülük némelyik csak hajóval közelíthető meg. Ilyen például a Razzoli szigetén lévő, amely 1845-ben épült és már 1965 óta használaton kívül van. A közeli Santa Maria-sziget 1913-ban emelt világítótornyának érdekessége, hogy fényét egy közeli, mára romokban heverő kolostor bencés szerzetesei tartották életben.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?