2011. szeptember. 22. 18:24 MTI Utolsó frissítés: 2011. szeptember. 22. 18:22 Shake

Beindult az ellenkampány a cápauszony-kereskedők ellen

Globális kampányban küzd a cápauszony kereskedelem ellen Jao Ming korábbi kínai NBA játékos és az extrém vállalkozásairól híres Richard Branson brit milliárdos.

A páros egy csütörtöki sanghaji rendezvényen szólította fel a leggazdagabb és legbefolyásosabb kínai üzletemberek harminc meghívott képviselőjét, hogy tegyenek valamit a cápák felelőtlen halászata és megcsonkítása ügyében.

"Ha van igény, akkor van vásárlás, és van halászat is" - mondta Jao, a Houston Rockets júliusban visszavonult játékosa, aki 2006-ban hagyott fel a cápauszony leves fogyasztásával és azóta szigorúan kerül minden olyan eseményt, ahol ez a fogás kerül terítékre.  

A WildAid nevű természetvédelmi szervezet támogatását élvező rendezvény célja az volt, hogy egy olyan környezetvédelmi mozgalmat indítson útjára Kínában, amely "nem csupán a cápák, hanem a tigrisek és minden más, a kihalás szélére került állatfaj védelmét szolgálja" - hangsúlyozta Branson. 

A halászok évente több mint 70 millió cápát fognak ki az állatok uszonya miatt, amelynek 450 grammja 700 dollárt (153 ezer forint) ér a piacon. A megcsonkított ragadozókat visszadobják a biztos halált jelentő nyílt vízbe. A levágott uszonyok 95 százalékát Kínában tálalják fel. A cápauszonyból már több száz éve készítenek levest, ám a közelmúltig ez a csemege kizárólag egy kis elit kiváltsága volt.

"A világ azonban egyre gazdagabb lesz, és elsősorban Kínában növekszik a tehetős emberek száma, akik ma már könnyen megengedhetik maguknak, hogy cápauszony levest vásároljanak" - mondta Branson, akinek Virgin Airlines járatain tilos a cápauszony szállítás.

A világon mintegy húsz országban, illetve régióban szabályozzák a cápauszonyok levágását, illetve a tengeri csúcsragadozók kereskedelmi célú halászatát. Kínában is szabályozzák az állatok vadászását és értékesítését, ám nem tiltják azt.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?