Shake MTI 2011. július. 21. 17:14

Fotó: Miska, a cuki mókuskölyök Szeged új lakója

Néhány hetes elárvult vörös mókust (Sciurus vulgaris) nevelnek a Szegedi Vadaspark természetvédelmi mentőközpontjában, a Miskának elnevezett csöppséget gondozója cumisüvegből táplálja, és saját utazóalkalmatosságot is kapott.

Az elárvult, még vak mókuskölyök három hete került a mentőközpontba, a szegedi izraelita temetőben talált rá egy állatbarát, és hozta el az állatkertbe – mondta Veprik Róbert igazgató. Hozzátette: a kölyök szépen felcseperedett, két hete a szeme is kinyílt. 

A mókuskölyköt gondozója cumisüvegből, tejporból készített tápszerrel eteti napjában többször is. Miska idejének nagy részét még szunyókálással tölti egy hálós oldalú táskában, ahol egy takaróba fészkelheti be magát, az utazásra is szolgáló lakhelyet – gondozója a munka végeztével ugyanis hazaviszi – pedig egy sárga plüsskacsával osztja meg, amellyel néha játszani szokott. A mókusfiú kedvenc időtöltése, hogy virgoncan szaladgál pótmamája vállán. 

Miska, az elárvult kismókus
zooszeged.hu / Endrédi Lajos

A védett európai vagy más néven vörös mókus gyakorinak számít hazánkban, erdőkben, parkokban és kertekben egyaránt előfordulhat. Akrobatikus ügyességgel mozog a fákon, ahol ideje legnagyobb részét tölti. Rágcsáló, terméseket, fenyőtobozokat, gombákat és erdei gyümölcsöket fogyaszt, de időnként kisebb állatokat is megeszik. A legfőbb természetes ellenségei a nyuszt és a héja.

A magányosan élő mókusok csak párzási időszakban találkoznak, a nősténynek körülbelül 4-5 utóda születik. A kölyökmókusok születésükkor csupaszok és zárt szeműek. A nőstény kicsinyeit tíz hétig szoptatja, de a kölykök héthetesen már szilárd ételt is esznek. Az ember által felnevelt mókusok nagy eséllyel visszavadíthatók, Miska is feltehetően a vadasparki erdőben fog majd lakni.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?