2011. július. 08. 17:11 life-style.hu Utolsó frissítés: 2011. július. 08. 17:00 Shake

Mit várhatunk a chipsadótól?

Az lenne az igazán jó népegészségügyi termékadó, amely alig hoz bevételt.

Az lenne az igazán jó népegészségügyi termékadó, amely alig hoz bevételt. Ha hatására a fogyasztók nem vásárolnának tudottan ártalmas élelmiszereket, és a gyártók is belátnák, hogy jobban járnak, ha azok termelésével felhagynak, akkor sikerül az igazi célt elérni. Azaz minél kevesebb adó folyik be, annál sikeresebb az ösztönzés. A magyar Országgyűlés által most tárgyalt törvényjavaslat aligha ilyen adót fog meghonosítani. Nem is annak szánják, hisz kiagyalói és támogatói előre megmondták, hogy már az idén 5 milliárd, jövőre 20 milliárd forint bevételt várnak belőle.

A zavar már az elnevezéssel elkezdődött. Az egészségtelen élelmiszerekre kivetett termékdíjféleséget a köznyelv világszerte hamburgeradónak titulálja – mivel a kormányok a gyorséttermi ételekben látják az elhízás fő okát –, holott magát a hamburgert eddig sehol sem adóztatták meg. A magyarországi hamburgeradó ötletgazdája Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Fidesz-közeli főigazgatója, aki ebben vélte felfedezni az egészségügy pótlólagos forrásait.

Féléves ötletelés után kiderült, hogy az adó Magyarországon sem vonatkozik a hamburgerre, csak a magas só-, cukor- és koffeintartalmú, előre csomagolt élelmiszerekre. Így lett belőle chipsadó.

A teljes cikket elolvashatja a HVG e heti számában.

hvg360 Tornyos Kata 2025. január. 07. 12:00

Vészesen terjednek a légúti fertőzések, de honnan tudjuk, hogy coviddal, influenzával vagy megfázással van-e dolgunk?

A téli időszak minden évben egyet jelent az influenzaszezonnal, és ez idén sincs másként. Magyarországon fokozódik a járványhelyzet, szinte mindenki talál a környezetében olyan embert, aki lázra vagy köhögésre panaszkodik, de még nem késő beadatni az influenza elleni védőoltást a HVG által megkérdezett szakértők szerint. Mi a különbség tünet és tünet között, és melyik légúti megbetegedés lehet igazán veszélyes? Erről is beszélt Várdi Katalin pulmonológus és Kemenesi Gábor virológus.