Budapesten cukrászdát találni nem túl nagy kihívás.
Budapesten cukrászdát találni nem túl nagy kihívás. Általában 20 perc séta a belvárosban, és szinte biztos, hogy belebotlunk valamilyen fagylaltot vagy süteményt áruló helybe, de sokszor csalódnunk kell ezekben. Az unalomig ismert desszertek, a szegényes kínálat, a pocsékul főzött kávé és a licencelt fagyik túlkínálatában fuldoklunk, kevés az igazi egyéniség. Természetesen a nagy nevek adottak, ahol a minőség is garantált, de nem mindig van kedve az embernek a legpuccosabb cukrászdákba beülni, ráadásul néhol az árak is teljesen irreálisak, szinte csak és kizárólag a külföldiek lehúzására szakosodott a minőségi szolgáltatás - ez is érthető persze valahol, csak nem jó.
A kisebb helyek szinte egymást érik a belvárosban, de mégis nehéz igazi egyéniséget találni. Szerencsére azért mi belefutottunk egybe (egy jól megérdemelt ebéd után édességet kutatva) az Október 6. utcában. Teljesen véletlenül. A találkozás pedig annyira jól sikerült, hogy eldöntöttük, visszatérünk ide, és mindent megkóstolunk, amit csak lehet. The Cake - hirdeti a tábla, bevalljuk őszintén, soha az életben nem hallottunk róluk, pedig már hónapok óta működnek. A cukrászda nem hivalkodó, de elegáns, kicsi és családias, a szálloda- és vendéglátó ipari szakemberekből álló tulajdonosi kör szaktudása, tapasztalata, piaci ismerete és kozmopolita látásmódja mind visszatükröződik a termékeken és az üzlet megjelenésében.
A hely azonban rendkívül kicsi, bár van lépcső, a felső szinten csak a mellékhelyiség található. Nyáron el sem tudjuk képzelni, hogy beülnénk ide, szerencsére van terasz és a belvárosi hangulat igen kellemes tud lenni egy jó kávéval és süteménnyel megfejelve. A The Cake pedig a legjobbat adja ezekből, egyszerűen nem tudtunk semmiben sem csalódni. A saját recept alapján, saját üzemben készült, kézműves hagyományok megőrzésével előállított desszertek csodásan festenek, és szinte mindegyik elképesztően finom.
Többszöri nekifutásra a csokitorta tűnt kicsit gyengébbnek vagy átlagosabbnak, de ebben ki is merült a problémázgatásunk. A végén már akartunk valami hibát találni, hogy lehessen rosszat is mondani - nem ment. Már csak azért sem, mert végre nem a dobostorta, képviselő fánk, ishler és oroszkrém kocka vonalon mozog a kínálat, egészen egyedi és egyéni desszertek találhatóak a pultban, ezekről részletes bemutatót itt találhat. Ráadásul a kiszolgálás gyors, és a személyzet tud mosolyogni és kedvesen beszélni, ami manapság nagy kincsnek számít.
A The Cake édes és sós aprósüteményeit, reggeli péksüteményeit is helyben süti, ezért a frissességgel soha nincs gond, de még egy könnyű ebéd is elfogyasztható ezen a helyen, mivel házi szendvicsekben sincs hiány. Tonhalas, téliszalámis-sajtos, sonkás-sajtos, paprikás szalámis, körözöttes és vegetáriánus is akad a kínálatban, emellé pedig friss kevert saláták is választhatóak. Semmi különös, de korrekt, friss és finom ételek, amelyek után még jobban esik egy házi fagylalt (nehogy már pont a fagyi ne legyen helyi specialitás) vagy egy szelet torta.
És a kávé. A The Cake-ben Pascucci kávét és kávékülönlegességeket adnak, amely nálunk még nem túl ismerős név, de Londontól Indián át Dél-Koreáig mindenhol nagy szeretettel fogyasztják a népek. Nem csodálkozunk, egész egyszerűen kiváló kávéról van szó, végre megint valami egyedi minőség az unalomig ismert feketék összemosódott ízei között.
A The Cake egy titkos kincs, sajnos túlságosan is nagy titok övezi. Nincs meg az a hírneve, ami megilletné, ez pedig olyan hiányosság, amelyen változtatnia kell. Egyelőre csak Facebook oldala akad, állítólag már készül a saját weboldaluk, itt van már az ideje. Sokkal nagyobb figyelmet érdemelnének, mert a kínálatuk valóban átlag feletti, de túl kicsik és túl láthatatlanok. Ha ez változik, akkor a The Cake a főváros egyik igazi édes mámora lehet, amilyet mi már évek óta kerestünk.