2011. március. 11. 22:15 FH/Hírszerző Utolsó frissítés: 2011. március. 11. 21:47 Shake

Erekciót okoz a brazil vándorpók marása

A Dél-Amerikában élő pók méreganyaga erekciót vált ki ugyanis a férfiaknál.

A brazil vándorpók mérge számos molekula tömény elegye - állítja Kenia Nunes, a Georgiai Orvosi Főiskola pszichológusa, aki a pókméreg szokatlan mellékhatását vizsgálja. Az erős toxinokat tartalmazó pókméreg különféle tüneteket produkál a pók áldozatának szervezetében. Az egyik ilyen szimptóma a priapizmus, ami a pénisz állandó merevedésének állapotát jelenti.

Az órákig tartó és komoly fájdalommal járó erekció mellett a vándorpók mérge izomrángást, súlyos fájdalmat és légzési nehézséget okoz, sőt orvosi kezelés hiányában akár halálhoz is vezethet az oxigénhiány következtében. Ellenszérum hatására az áldozat egy héten belül felépülhet.

Ez a pók nagyméretű: lábaival együtt az átmérője elérheti a 10-13 cm-t, ugyanakkor kevés halálos áldozata van. A 7 000 regisztrált pókmarás következtében mindössze 10 ember halt meg a méreganyagától.

A kutatók szerint a brazil vándorpók méreganyaga segítséget nyújthat a merevedési zavarokkal küzdő férfiak kezeléséhez. Kenia Nines és munkatársai a kutatás során megtalálták, hogy a méreganyag melyik toxinja okozza az erekciót. A magas vérnyomással és merevedési zavarokkal rendelkező kísérleti patkányokon kipróbált toxin jól szerepelt.

A toxin izolálása után vizsgálni kezdték az anyag működési mechanizmusát és összehasonlították ismert potencianövelő készítmények működésével. Nunes szerint a toxin segíthet azoknak, akiknél a hagyományos kezelés hatástalannak bizonyult.