Korábban általánosan jellemző volt, a frappáns kivételektől eltekintve, hogy karácsonyra könyvet pláne szakácskönyvet...
Korábban általánosan jellemző volt, a frappáns kivételektől eltekintve, hogy karácsonyra könyvet pláne szakácskönyvet csak ötlettelen végső elkeseredésünkben ajándékozunk. Az ajándék felkerült a legfelső polcra, és évekig rá se néztünk. Szerencsére ez már nem így van, hiszen manapság menő főzni. Ezt bizonyítja, hogy a tévécsatornák által folyamatosan vetített főzős műsorok, az egyre több és egyre jobb minőségű gasztromagazinok és gasztroblogok mellett jobbnál jobb szakácskönyvek jelennek meg már itthon is, sőt, egyre több nemzetközileg elismert magyar séf dönt úgy, hogy saját szakácskönyvvel rukkol elő. Összegyűjtöttük 2010 legjobb receptes könyveit. (Korábban ajánlottuk már Segal Viktor új könyvét, egy francia szakácskönyvet és egy süteményeskönyvet.)
Jamie Oliver- Jamie Főzőiskolája
Jamie Oliver mozgalmat indít, hogy a leglevetemültebb konyhakerülőket is megtanítsa sütni-főzni. Jamie szerint főzésre és a főzés élvezetére mindenki képes, csak egy kicsit akarni kell. Az ötlet az, hogy tanuljunk meg legalább egy receptet, majd ha már tökéletesen elsajátítottuk, adjuk azt tovább legalább egy ismerősünknek. Ebben nyújt hatalmas segítséget a könyv, amiben képről-képre, szinte mozdulatról-mozdulatra követhetjük a legegyszerűbb és legkedveltebb, mégis egészséges ételek elkészítését. Abszolút kezdő szakácsoknak is tökéletes ajándék.
Vince kiadó - Spanyol Kulinária
A Vince kiadó Kulinária sorozatának spanyol darabja testvéreihez hasonlóan vaskos gasztronómia központú ismeretterjesztő könyv. Az érdekes történeteket, regényes leírásokat receptekkel, rengeteg képpel és hasznos információval tették izgalmasabbá. Nem egy könnyű darab, de mindenképpen hasznos és élvezetes, hiszen a spanyol konyha igazán szerethető. Spanyolországba szóló repjegy nélkül is megállja karácsonyi ajándékként a helyét.
Bíró Lajos- Sok vagyok
Akik számára nem újdonság a gasztronómiai berkekben történő változás, azoknak biztosan ismerős Bíró Lajos neve. A Bock Bisztró séfjeként a hagyományos magyar ételek újraértelmezésének legelismertebb képviselője hazánkban. Titulusának megfelelően könyvében is leginkább tradicionális magyar fogásokat mutat be, bár némely fejezetben felbukkannak nemzetközi és ázsiai ihletésű kreációk is. Bíró Lajos személye teljes mértékben átitatja a könyvet, talán kicsit túlságosan is, receptjei azonban kétségtelenül könyvajánlónk legizgalmasabb darabjai közé tartoznak.
Kylie Kwong - Szívvel-lélekkel főzni
A kínai gyökerekkel rendelkező, ausztráliai születésű hölgy könyve már 7 évvel ezelőtt megíródott azonos című televíziós műsorának kapcsán, ami a hazai főzőcsatorna műsorán is feltűnik. Magyarországon az Alexandra kiadó gondozásában jelenik meg a könyv, amely izgalmas meglepetés az ázsiai konyha rajongóinak. Egyedisége abban rejlik, hogy alapvetően - amint Kwong is elmondja - főleg európai eredetű recepteket gyűjtött össze, mégis a kezei közül kikerülve az ételek már egytől-egyig Kínát idézik. Sajnos a szakácsnő által előszeretettel használt hozzávalók nagy részét (mint a kacsatojást vagy a „wagyu” marhabélszínt) nálunk még nem könnyű beszerezni, mégis érdemes lapozgatni a könyvet, mert rengeteget tanulhatunk belőle és kis fantáziával, itthon megtalálható alapanyagokkal bűvészkedve is elsajátíthatjuk egyedi stílusát.
Gordon Ramsay - Világkonyha
Gordon Ramsay nagy fába vágta a fejszéjét. A brit és francia konyhát eddig is meggyőzően képviselte, de most Világkonyha című könyvében a többi közkedvelt nemzeti konyhával is megpróbálkozik. Minden fejezetben 10 ételt vesz sorra, az előételektől a fő fogásokon át a desszertekig. Francia, olasz, görög, spanyol, brit, keleti, kínai, thai, indiai és amerikai receptjei viszonylag egyszerűek, de a változatos felhozatallal minden hobbiszakács elégedett lesz.
Bereznay Tamás - Németország ízei
Bereznay Tamás harmadik könyve a Boook kiadótól, amely - csakúgy, mint az első kettő - szintén visszafogott és gyönyörű. Újdonság viszont, hogy a könyv nem csak szakácskönyvként, de útikönyvként is remekül működik, hiszen minden fejezet egy németországi tájegységet jár körbe. Bereznay a régiókra jellemző receptek mellé rengeteg hasznos tudnivalót és érdekességet gyűjtött a bevezetőkbe, közel sem csak az evésre-ivásra koncentrált. Helyi látványosságok, vásárlási és wellness lehetőségek, események és rendezvények, természeti és élményparkok, kultúra és aktív pihenés, mind -mind szóba kerül, hogy biztosan kedvet kapjunk egy németországi kiruccanáshoz, még ha csak a konyhánkban is.
Váncsa István - Lakoma
A görög, török, ciprusi, libanoni, marokkói, tunéziai és máltai konyhák legfinomabb ételeiből
Váncsa István nemrég megjelent második szakácskönyve talán a legszórakoztatóbb darab a gyűjteményben. Azok is minden bizonnyal élvezni fogják lapozgatását, akiket a gyakorlati konyhaművészet (még) nem hoz igazán lázba. Ahogy azt az alcímből is megtudjuk, a könyv a mediterrán térség konyháira specializálódott. A temérdek ínycsiklandozó receptet az író jellemző stílusában, érdekes történetekkel, humoros megjegyzésekkel, történelmi tényekkel fűszerezi. Sajnos képek nem készültek az ételleírásokhoz, de ez megbocsátható, a gyűjtemény így is igen hasznos és sokat használt darabja lesz szakácskönyvtárunknak. Karácsonyi ajándékként, most pár kedves szóval és az író álírásával még személyesebbé varázsolhatjuk a könyvet, hiszen Váncsa István december 18-án 11 órától, 21-én pedig 17 órától dedikál a Józsefvárosi Galériában.
Heston Blumenthal - A tökéletesség nyomában
Heston Blumenthal Ramsey mellett a másik legismertebb brit séf, elsősorban kísérletező konyhájáról ismert. Legújabb magyar nyelven megjelent könyvében azonban nem a molekuláris különlegességek, hanem a hagyományos ételek felé fordul. Nyolc ikonikus, mindenhol ismert, ám különféle módokon értelmezett fogást elemez. Minden alkotóelemet és technikát kipróbál, hogy a tökéletes kombinációt találja meg. A csirkét 6 óráig süti és a zsírját visszainjekciózza a húsába, Bolognába utazik a tradicionális ragu receptje után, és napokig készíti a réteges feketeerdő tortát. A könyvben csak nyolc recept szerepel, de a legtöbbet Blumenthal hozzáállásából és analíziséből fogjuk tanulni.
Thomas Keller - Bouchon
A legfinomabb bisztróételek egy világhírű séf tálalásában
Thomas Kellernek, a világhírű French Laundry tulajdonosának és séfjének a bisztrókonyha a szenvedélye, ezért is nyitotta meg a Bouchon éttermet, amely mára szintén fogalommá vált. Véleménye szerint a főzés művészetének titka, hogy a legegyszerűbb alapanyagokból is kitűnő ételek készíthetők. Hiszi, hogy a bisztrókonyha magában foglalja a nagylelkűség, a gazdaságosság és az egyszerűség kulináris szellemiségét. Ételei egyszerre táplálják a testet és a lelket. A sztárszakács ebben a gyönyörű kiadványban nyújtja át az olvasóknak mindazt a tudást, amit a Bouchonban felszolgált egyszerű, de nagy odafigyeléssel készített ételekről tudni érdemes.
Herczeg Ágnes: Borok a konyhában
Egy izgalmas kísérlet igazán színvonalas beteljesülését tarthatja kezében a kedves olvasó, ha megveszi ezt a könyvet. Egy hiánypótló mű, amely úgy tesz tanúbizonyságot elhivatottságról és szakértelemről, hogy közben mindenki számára közérthető stílusban és igényes tálalással segít eligazodni a sokszor még a szakembereknek is komoly fejfájást okozó kérdésekben. Ráadásul kitűnő befektetés, mert akár már egy vacsora alatt is megtérülhet az ára, ha tudjuk, hogy az ételünkhöz milyen bort érdemes választanunk.