Shake hvg.hu 2010. október. 21. 13:50

Mély dekoltázsú estélyiben, gyémántnyaklánccal hatvanmilliót is érhet egy szőke

Stefano Canturi tervezte azt a designer Barbie-t, melyért szerdán egy gyűjtő több mint 300 ezer dollárt fizetett a New York-i aukción.

Ujjatlan, mélyen kivágott fekete estélyit és gyémántnyakéket visel az a baba, melyet szerdán árvereztek el New Yorkban. Stefano Canturi ausztrál ékszertervező művéért 302 ezer 500 dollárt (átszámítva 62 millió forintot) ígért az a vevő, aki végül hazavihette a világ legdrágább Barbie-ját. Ezzel jócskán megelőzte az eddigi 17 ezer dolláros rekordot, amit 2006-ban adtak a babáért.

Gyémánt Barbie
AP
A szőke játékmodell nyakán lévő 1 karátos, négyzet alakúra csiszolt rózsaszínű gyémánt srófolta fel az árat. "Az emberek a befektetések új formáit és csatornáit fedezik fel, és közben visszatérnek a gyökerekhez. Kézzelfogható dolgokat keresnek: gyönyörű aranyat, drágaköveket" - nyilatkozta Canturi a BBC News-nak. A tervező azért választotta a Barbie-t modelljeként, mert szerinte a baba megtestesíti „a modern, mégis időtlen” stílust.

Az első Barbie 1959. március 9-én látta meg a napvilágot, méghozzá a Mattel játékvállalat egyik alapítója nejének jóvoltából. Ruth Handler Németországból vette az ötletet, és Barbaráról, a lányáról nevezte el az első amerikai babát, amely akkoriban barna és szőke verzióban egyaránt kapható volt. A Barbie először zebracsíkos fürdőruhát viselt, haja lófarokba volt kötve, de az évtizedek során számos változáson ment keresztül.

A baba ikonikus státuszát bizonyítja, hogy Andy Warhol is alkotott róla egy képet 1985-ben. Tavaly, Barbie ötvenedik születésnapja alkalmából pedig a New York-i divathéten különleges divatbemutatóval hódolt számos rangos divattervező, köztük Calvin Klein az örökifjú hölgynek.

A tegnapi árverésen befolyt összeget a mellrák kutatásáért létrehozott alapítványnak ajánlotta fel az ékszerész.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?