2010. szeptember. 07. 11:25 MTI Utolsó frissítés: 2010. szeptember. 07. 11:16 Shake

Kutatók szerint a pénz boldogít, de csak egy bizonyos határig

A pénz boldogít, de csak egy bizonyos összeghatárig - derítették ki Daniel Kahneman Nobel-díjas tudós vezetésével kutatók egy amerikai felmérés eredményeit értékelve.

A szakemberek szerint a határ 75 ezer dolláros (16,57 millió forintos) éves jövedelemnél húzható meg. Aki ennél többet keresett, az elégedettebb volt, de nem feltétlenül boldogabb - olvasható az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS). A szegénység ellenben elégedetlenné és boldogtalanná tesz.

Kahneman és Angus Deaton, a Princeton Egyetem közgazdásza vezérletével a kutatók több mint 450 ezer olyan kérdőívet értékeltek ki, amelyeket a résztvevők 2008 és 2009 folyamán válaszoltak meg. Ennek során saját életüket egy tízes skálán kellett értékelniük, a tíz pont jelentette a legjobb értékelést.

A kutatók emellett a válaszadók "érzelmi elégedettségére" is kíváncsiak voltak, ezalatt az öröm, a stressz, a szomorúság, a düh és más érzelmek hőfokát firtatták.

Az értékelésből kiderült: pozitívabban értékelték életüket, ha magasabbak voltak bevételeik. Az elégedettség kéz a kézben járt a magasabb fizetéssel, a boldogság azonban 75 ezer dollár felett nem fokozódott. "Arra következtetünk, hogy a pénzért elégedettséget kap az ember, de boldogságot nem" - írták a szakemberek.

Tanulmányukban ugyanakkor nem állítják, hogy a tehetősek nem örülnének annak, ha fizetésük 100 ezerről 150 ezer dollárra emelkedne. Csak arra utal, hogy egy bizonyos összeghatár felett a boldogságot más tényezők befolyásolják.

A vizsgálat kimutatta: a szegények a váláshoz, a betegségekhez és a magányhoz hasonló kellemetlen élményeket rosszabban élik meg a tehetősebbeknél.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?