Ha szeretünk sütögetni, érdemes beszerezni olyan sütőformát, aminek az alja kivehető, így nagyobb eséllyel marad...
Ha szeretünk sütögetni, érdemes beszerezni olyan sütőformát, aminek az alja kivehető, így nagyobb eséllyel marad egyben a csodás süteményünk, mikor megpróbáljuk leválasztani a formát a tésztáról. A kivehető aljú formákat könnyű használni, sütés után a süteményt helyezzük egy pohárra, és a tál pereme magától lecsúszik a tésztáról. Természetesen a következő receptek nagy sütőformákban is elkészíthetők, de az egyszemélyes süteményeket sokkal gusztusosabban lehet tálalni.
Almás Pite
Ez az almás pite egy nagyon egyszerű változata. Semmi különleges nincs benne, de néha a legegyszerűbb dolgok a legjobbak. A szívecske formás megoldással igazán emlékezetessé varázsolhatjuk ezt az egyszerű süteményt.
Hozzávalók a tésztához (2 kis tortához):
200 g liszt
100 g hidegvaj
100 g porcukor
1 egész tojás+1 sárgája
egy csipet só
+1 tojás a kenéshez
Hozzávalók a töltelékhez:
2 alma
1 púpozott evőkanál darált dió
1 púpozott evőkanál porcukor
1 teáskanál fahéj
2 evőkanál baracklekvár
Elkészítés:
A lisztet morzsoljuk el a hideg vajjal.
A tojásokat és a két sárgáját verjük fel a cukorral és a sóval, majd adjuk a vajas lisztes morzsához és dolgozzuk el. Ha lehet, használjunk gépet az összedolgozáshoz, mert így a kezünk melege, nem olvasztja meg a vajat, ami nagyon fontos, hogy megfelelő omlós tésztát kapjunk.
Ha a tészta túl száraz, adjunk hozzá egy kevés vizet, ellenkező esetben, ha túl puha és ezért nem nyújtható, kevés liszttel segíthetünk a problémán.
Ha a tészta összeállt, pihentessük 30 percig a hűtőben.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Pihentetés után, lisztezett deszkán nyújtsuk ki vékonyra és béleljük ki a tésztával az előzőleg vajjal kikent és lisztezett formákat. A maradék tésztából szaggassunk szíveket egy mézeskalács-formával.
Villával alaposan szurkáljuk meg a tésztát.
Érdemes ilyenkor 5-10 percre berakni az előmelegített sütőbe a tésztákat, hogy a sütemény alja is átsüljön, és az alma leve ne áztassa azt el.
Az almákat tetszés szerint szeleteljük vékonyra, vagy reszeljük le. Amennyiben a reszelt változatot választjuk, nyomjuk ki kissé a reszelék levét, majd alaposan keverjük el a fahéjas porcukorral.
Az elősütött formákat kenjük meg a lekvárral, szórjunk a forma aljára darált diót és tömjük meg, amennyire lehet az almával. Ha a szeletelt almát választottuk, a fahéjjal elkevert porcukorral szórjuk meg a megtöltött formákat.
A kivágott szívekkel koncentrikusan fedjük be a süteményt.
Egy tojást verjünk fel és kenjük be a süteményeket, hogy fényes felületet kapjanak sütés közben.
Süssük a sütiket nagyjából 15 percig, illetve amíg szép aranybarna színt nem kapnak.
Gorgonzolás pite flambírozott hagymával
Ez a pite ízletes előétel, de salátával kínálva könnyű ebédnek is megfelel. A krémes töltelékben éppen megfelelő mértékben karakteres a gorgonzola íze, jól illik hozzá az édeskés hagyma. Vörösborral kínálva igazi ínyencség.
Hozzávalók a tésztához: (3 kis tortához)
75 g finomliszt
40 g teljes kiőrlésű búzaliszt
65 g hideg vaj
kb. 30 ml víz
Hozzávalók a töltelékhez:
2 tojás
220 g mascarpone
120 g gorgonzola
só, bors, szerecsendió
Hozzávalók a flambírozott hagymához:
2 fej vöröshagyma
2 evőkanál barnacukor
2 evőkanál vaj
4 evőkanál balzsamecet
csipet só
2 evőkanál konyak
Elkészítés:
A lisztet morzsoljuk el a hideg vajjal.
Adjuk hozzá annyi hideg vizet, hogy összegyúrva nyújtható tésztát kapjunk.
Pihentessük a tésztát a hűtőben 30 percig.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
Pihentetés után, lisztezett deszkán nyújtsuk ki vékonyra és béleljük ki a tésztával az előzőleg vajjal kikent és lisztezett formákat.
Villával alaposan szurkáljuk meg a tésztát, vagy tegyünk a kibélelt formákra sütőpapírt, majd szórjunk bele babot vagy lencsét nehezéknek, így az elősütés közben nem nő meg nagyon a tészta közepe és lesz hova tölteni a krémet.
10 percig süssük elő a kibélelt formákat, hogy a pite alja is jól átsüljön.
A tojásokat keverjük habverővel krémesre a mascarponéval és a gorgonzola sajttal.
A sajtos krémet sózzuk, borsozzuk és reszeljünk bele egy negyed szerecsendiót.
Az elősütött formákat töltsük meg a krémmel, majd mehetnek vissza a sütőbe 30 percre, hogy aranybarnára süljenek.
A hagymákat pucoljuk meg, vágjuk félbe és szeleteljük vékonyra.
A vajat olvasszuk fel serpenyőben, adjuk hozzá a cukrot és karamellizáljuk.
Adjuk a cukorhoz a hagymát és pirítsuk addig, amíg teljesen meg nem puhul.
Ha a hagyma megpuhult hozzáadhatjuk a balzsamecetet is, valamint kevés sót és borsot.
A konyakot tegyük merőkanálba, és nyílt lángon melegítsük nagyjából egy percig. Ha elég meleg kicsit oldalra döntve a kanalat gyújtsuk meg az alkoholt, majd a lángoló folyadékkal locsoljuk meg a hagymát. Amikor a lángok elalszanak, le is húzhatjuk a tűzről a serpenyőt.
Mascarpone krémes meggyes pite
Ez a piterecept már magában hordozza a nyár hangulatát, lágy könnyű krémjével és gyümölcsösségével. Legyünk kreatívak és a meggy helyett bátran használjunk más gyümölcsöket az idénynek, illetve a kamránknak megfelelően.
Hozzávalók: (2 kis tortához)
120 g liszt
1,5 evőkanál cukor
90 g hideg vaj
1 evőkanál víz
Hozzávalók a töltelékhez:
jó minőségű meggylekvár
2 dl habtejszín
1 tasak habfixáló
100 g fehércsokoládé
120 g mascarpone
200 g meggy (fagyasztott)
1 evőkanál cukor
szeletelt mandula
Elkészítés:
A lisztet és a cukrot morzsoljuk el a hideg vajjal.
Adjunk hozzá annyi hideg vizet, hogy összegyúrva nyújtható tésztát kapjunk.
Pihentessük a tésztát a hűtőben 30 percig
A sütőt melegítsük elő 180 fokra
Pihentetés után, lisztezett deszkán nyújtsuk ki vékonyra és béleljük ki a tésztával az előzőleg vajjal kikent és lisztezett formákat.
Tegyünk a kibélelt formákra sütőpapírt, majd szórjunk bele babot vagy lencsét nehezéknek, így a sütés közben nem nő meg nagyon a tészta közepe és lesz hova tölteni a krémet.
10 perc sütés után vegyük le a nehezéket és a sütőpapírt a formáról és további 5 perc alatt süssük készre a pitéket.
A kihűlt pitetésztákat kenjük meg meggylekvárral.
A habtejszínt habfxálóval verjük kemény habbá
A fehér csokit gőz fölött olvasszuk meg, majd keverjük el a mascarponéval. (Egy lábosba tegyünk vizet, majd arra helyezzünk egy tálat úgy, hogy annak az alja ne érjen bele a vízbe.)
Keverjük a mascarponés keveréket a tejszínhabhoz, majd töltsük meg a krémmel a pitetésztákat.
A meggyet karamellizáljuk egy evőkanál cukorral majd tegyük a krém tetejére.
Pirítsuk meg a szeletelt mandulát üres serpenyőben. Ne használjunk fakanalat a kevergetéshez, inkább rázzuk a serpenyőt, így nem törjük szét a mandulaszeleteket. Ha kész szórjuk meg a kész süteményt vele és tálaljuk.