2010. január. 13. 17:21 life-style.hu Utolsó frissítés: 2010. január. 13. 17:22 Shake

Hadat üzentek a sónak az Egyesült Államokban

Az amerikai metropolisz közegészségügyi hatóságai hétfőn bejelentették, összehangolják a szövetségi szintű...

Az amerikai metropolisz közegészségügyi hatóságai hétfőn bejelentették, összehangolják a szövetségi szintű erőfeszítéseket arra, hogy 25 százalékkal csökkentsék a só használatát az éttermekben és az előre csomagolt élelmiszerekben a következő öt év alatt.
   
Az úgynevezett nemzeti sócsökkentési kezdeményezést amerikai városok és egészségügyi szervezetek közösen indították el remélvén, hogy az élelmiszeripar önként csökkenti az élelmiszerek sótartalmát a magas vérnyomás, a szívroham és az agyi érkatasztrófa megelőzésének érdekében.
  
Michael Bloomberg, aki polgármesterként nemrég kezdte harmadik hivatali ciklusát, az egészséges életmód élharcosa. Nemcsak a dohányzást és a transzzsírok használatát tiltotta be, hanem kalóriaszámlálást is megkövetelt az étlapokon az éttermektől, és reklámkampányt indított a cukrozott italok ellen.
   
A magas vérnyomás és a szív-és érrendszeri betegségek 23 ezer ember halálát  okozzák évente New Yorkban és 800 ezerét az Egyesült Államokban több milliárd dollárral terhelve az egészségügyi kiadásokat. A hetvenes évek óta az országban folyamatosan nő a sófogyasztás, az amerikaiak a javasolt mennyiség kétszeresét fogyasztják el naponta.
   
Az élelmiszergyártók szerint a kezdeményezés ésszerű, és már egy ideje stratégiájuk részét képezi.

 

hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?