Ön is édesebbnek érzi az ételt, ha picit megsózza? Van rá logikus magyarázat
Japán kutatók egereket vizsgálva mutatták ki, miért lehetséges az, hogy az édes ételek megsózása csak még édesebbé teszi azokat.
Japán kutatók egereket vizsgálva mutatták ki, miért lehetséges az, hogy az édes ételek megsózása csak még édesebbé teszi azokat.
A páralecsapódás nedvességet és penészt hoz magával, és károsíthatja többek között az ablakkereteket. Van viszont egy pofonegyszerű módszer, amellyel elejét lehet venni ennek a kellemetlenségnek, bár vannak, akik szerint nem ez az igazán üdvözítő megoldás.
Amerikai kardiológusok friss eredményei szerint aki naponta egy teáskanállal kevesebb sót eszik, az egy hét után olyan hatást tapasztalhat, mintha vérnyomáscsökkentő gyógyszert szedne.
Bardóczi Sándor arra reagált, hogy sokan „vadul elkezdtek útszóró sót” kiszórni, amint esett egy kis hó Budapesten.
Az amerikai Juno űrszonda 1046 km-re repült el a Ganymedes nevű hold felszínétől, amikor igen fontos adatokat sikerült rögzítenie.
Több mint két évezreddel ezelőtt otthagyott, nagyon jó állapotban fennmaradt gyerekcipőt találtak az ausztriai Dürrnberg sóbányájában régészek – közölte a németországi Bochum Bányászati Múzeuma.
A WHO napi 5 grammnál kevesebb só fogyasztását javasolja, ezzel szemben kapni lehet olyan kenyeret, amiből néhány szelet már a napi ajánlott sóbevitel ötödét kiteszi – derül ki egy, az Egyesült Királyságban végzett felmérésből.
Egy friss állatkísérlet rámutatott, hogy a nagy mennyiségű sófogyasztás növelheti a stresszhormon szintjét is.
Idén már az első félévben duplaannyi pénzt folyt be az államkasszába a chipsadóból, mint amennyit az első teljes évben elkönyveltek. A károsnak tulajdonított alapanyagok után kivetett népegészségügyi termékadó miatt a cégek változtattak is az élelmiszerek összetevőin, de a fogyasztók továbbra is az édeset-sósat keresik.
Ideje volna mellőzni a nátrium-kloridot tartalmazó hagyományos konyhasót, ami azonban nem azt jelenti, hogy például odahaza főzés közben egy finom levest kis mennyiségben ne ízesíthetnénk vele. Erre a célra is jobb azonban, ha másféle sót használunk.
Évekkel rövidítheti le az ember életét, ha rendszeresen megsózza az étkezésnél az elkészült ételt – ezt állapította meg egy félmillió középkorú brit részvételével készült tanulmány.
Japán kutatók egy érdekes ötlettel csillapítanák a mértéktelen sófogyasztás globális problémáját: egy elektromos evőpálcika pótolja a sokak számára fontos ízt, de úgy, hogy az étel nem lesz sósabb.