A legjobb szakácskönyvek a legjobb szakácsoknak
Minden évben egyre csak bővebb és bővebb a gasztronómiai témájú könyvek választéka, egyre speciálisabb tematikák felé...
Minden évben egyre csak bővebb és bővebb a gasztronómiai témájú könyvek választéka, egyre speciálisabb tematikák felé haladunk. Pedig manapság már szinte minden receptet megtalálunk az interneten, a gasztro bloggerek száma szinte végtelen, sokan közülük maguk is nyomtatásban próbálkoznak a web után. Mert a jó szakácskönyv még mindig remek olvasmány, nem csak hasznos receptgyűjtemény, de egyfajta életmód ajánlás, történelmi visszatekintés vagy egyszerűen csak egy karizmatikus személyiség lenyomata.
Az Alexandra kiadó nemrég indult, csúcsgasztronómiával foglalkozó sorozatát nem kisebb ember, mint a Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómia Egyesület fővezére ajánlja az olvasók figyelmébe és eddigi tapasztalataink alapján kénytelenek vagyunk hinni neki. A karácsonyra megjelent három új kötet mindegyike nagyon karakteres, ezért jó tudnunk, mire számítsunk, ha be szeretnénk ruházni valamelyikre (vagy mindre). A későbbiekben itt a life-style.hu, illetve a hvg.hu gasztro rovatában részletesen is beszámolunk majd mind a három könyvről, addig is egy kis előleg gyorsan karácsony előtt.
Charlie Trotter: A főzés öröme (215x265 mm, 240 oldal, ára: 4.950,- Ft)
Az egyik legjobb amerikai étterem tulajdonosaként és tévés séfként is ismertté vált Trotter könyve leginkább az alapanyagok köré szerveződik, van benne külön homár, harcsa és fésűskagyló fejezet is. A szerző főzési stílusa a fülszöveg szerint “a világ legkülönbözőbb kultúráiból merít” és az ételeket végignézve csak egyetérteni tudunk. A receptjei inkább különlegesek, mint egyszerűek, számos érdekes hozzávalóval, ezért elsősorban azoknak ajánlható, akik szeretik megadni a módját a főzésnek és az étkezésnek is és nem sajnálják rá az időt és az energiát. A fotók – természetesen – gyönyörűek, de azért nincsenek túlbonyolítva. Trotter, mint ember kevésbé van benne a könyvben, ez nem róla, hanem az ételeiről szól, viszont a kötet végén egy rendkívül hasznos Éléskamra fejezetben rengeteg szükséges és sok nem annyira fontos alapreceptet elmagyaráz részletesen, ami komoly segítség lehet. Ráadásként a végén még egy kis lexikonban is utánanézhetünk a kevésbé ismert alapanyagoknak, technikáknak.
Samuel Clark – Samantha Clark: Casa Moro - A spanyol és arab konyha ízei (200x260 mm, 320 oldal, ára: 5.950,- Ft)
Szintén étterem tulajdonos a Casa Moro szerző és házaspárja, csak Londonban. Bár a spanyol és arab ételek miatt ez tűnik a három kötet közül a legegzotikusabbnak, mégis a Casa Moro a leggyakorlatiasabb darab. A hangvétele egészen személyes, kedves történeteken és intim hangulatú fotókon keresztül vezetnek be minket a déli gasztronómia titkaiba. A legtöbb étel egyszerű, kevés alapanyag számít igazán nehezen elérhetőnek, a házias tálalással csak még közelebb érezhetjük magunkat a szerzőkhöz és receptjeikhez. Így első ránézésre szinte bármelyiket el tudjuk képzelni a saját asztalunkon is, akár hétköznap vacsorára, annyira szívhezszólóak. A könyv végén Clarkék egy függelékben fejtik ki, miért olyan fontos számukra a biotermelés és befejezésként három alaplé receptet is megosztanak az olvasókkal.
Giorgio Locatelli: Ízek Itáliája - Tankönyv haladóknak, kézikönyv séfeknek (215x285 mm, 624 oldal, ára: 12.990,- Ft)
Locatelli antik Biblia méretű kötetéről nehéz lenne csak szakácskönyvként beszélni, hiszen annál jóval több, talán még soha ilyen személyes receptgyűjteményt nem olvastunk. Itt minden egyes darab élelmiszernek valamilyen kötődése van a szerzőhöz vagy annak családjához és ha végigolvassuk nem csak a nagyszülőket és az unokatestvéreket, de fél Olaszországot ismerősnek érezhetjük majd. Nem csak az itáliai ételekről, de az életmódról, szemléletről is sok dolgot tudhatunk meg, de még ha nem is annyira jelent újdonságot, akkor is élvezni fogjuk, mert Locatelli lehengerlően őszinte és remek a stílusa. Sok, magát írónak tartó szakembernél kellemesebb olvasni és elképesztő szakértelme, tudása és rajongása ellenére alázatosan fogja kézen az olvasót és lelkesen kíséri végig az alapoktól a fortélyokig. Egyetlen gondot a mérete jelenthet, nem az a típus, amit fél kézzel fellapozunk, egész embert kíván, de megéri nekiülni.