Pszichológia magazin HVG Extra Pszichológia 2022. június. 02. 13:10

A jókedvhez a hasunkon át is vezet út

Az evésnek nem csak az étvágycsökkentéshez vagy a hízáshoz van köze.

A hangulatunk látja előnyét vagy kárát annak, mi kerül a tányérunkra, és a helyes menü idővel még változik is – derült ki az amerikai Binghamtoni Egyetemen végzett kutatás eredményeiből.

A 30 év alatti fiatalok esetében a rendszeres húsfogyasztás és a testedzés állt egyenes összefüggésben a jó hangulattal (az agyi ingerületátvivő anyagok révén).

A mérleg minimum heti három alkalomnál billent át pozitív irányba mindkét tényező esetén.

Hangulatjavítás szempontjából 30 fölött ugyanakkor az antioxidánsok veszik át a főszerepet a tányérunkon (az életkorral párhuzamosan növekvő antioxidáns-szükségletünk miatt).

Illetve hangsúlyossá válik a kéretlen szimpatikus idegrendszeri aktivitást kiváltó falatok és kortyok mellőzése. Ezek olyan, magas glikémiás indexű ételek és italok, amelyek hirtelen megemelik a vércukrot, és ezzel stresszválaszt aktiválnak a szervezetünkben (például a cukros ételek és italok, a fehér lisztből készült élelmiszerek).

A Nutritional Neuroscience hasábjain publikált kutatás kockázati listájára felkerült a kávé és a reggeli étkezés kihagyása is, ezek szintén a test stresszválaszát ingerlik, kihatva a hangulatunkra.

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban találhat, amelyben hatással, befolyásolással és a manipulációval foglalkozunk.

Fizessen elő a HVG Extra Pszichológia magazinra, most sokféle kedvezmény várja.