Pszichológia magazin HVG Extra Pszichológia 2020. december. 22. 09:30

Meghitt karácsony – együtt vagy egyedül

Vajon a forma idén is felülírja a tartalmat? Vagy tudunk igazán kapcsolódni másokhoz, akár együtt, akár egyedül töltjük az ünnepeket?

Karácsony 2020

A karácsony idén sem marad el, legfeljebb kicsit más lesz, mint ahogy vártuk és ahogy megszoktuk. Kompromisszumokat kell majd kötnünk, talán áldozatokat is kell majd hoznunk, de végül is ez a szeretet ünnepe, és mint ilyen, erős kötelék közöttünk. Sok mindent kibír. Tartson velünk a ráhangolódásban!

Az esztendő végét sokan éljük meg stresszes időszaknak. Ilyenkor még zajlik az év végi hajrá a munkahelyen, az ünnepi készülődés, az ajándékvadászat, sütés-főzés, esetleg fodrász, kozmetikus, és sok-sok pénz elköltése felesleges dolgokra. Kell ez nekünk? – tesszük fel a kérdést, de gyorsan el is hessegetjük a kételyt, nem merjük megtörni a szokást, amely régóta kialakult a családban.

Nem kérdőjelezzük meg, hogy az egymást túllicitáló ajándékok jelentik-e a szeretetünk kifejezését, vagy hogy a fényűző lakoma – a kötelező program – a boldog családot hozza-e össze. Pedig közel sem mindig olyan boldogok ezek az esték.

Lelki megpróbáltatásokkal teli túlélőkaland

Rendelje meg online!

Van úgy, hogy a forma felülírja a tartalmat. Van úgy, hogy egész évben nincs igazi kapcsolódásunk, és a karácsonyfa mellett kissé zavartan próbálunk beszélgetni, keresni valami közös témát. Esetlen, urambocsá kínos kérdésekkel bombázzuk egymást: „Hogy megy az iskola?”, „Mikor mész már férjhez? Jó lenne már egy unoka!”, „Megy az üzlet?”

A felszínes beszélgetések rávilágítanak arra, mennyire nem ismerjük a saját családtagjainkat. Más esetben – hogy kitöltsük a belső ürességet - kényszeresen az evésre, ételre, egymás etetésére koncentrálunk. „Egyél még!”, „Szedjek ebből is?” vagy „Anyád sokat dolgozott vele, ezt is meg kell enni!”

A sikertelen kapcsolódási kísérletekből akár kipattanhat egy-egy elfojtott indulatszikra, és régóta tartó játszmaspirálok, veszekedések is kialakulhatnak. Sok embertől hallottam már, hogy a karácsonyi ünnepkör egy lelki megpróbáltatásokkal teli túlélőkaland.

Egy másik karácsony

A KSH novemberi adatai szerint az összlakosságból (vagyis akkor a mintegy 9 millió 769 526 főből) 1 millió 306 674-en élnek egyszemélyes háztartásban Magyarországon. Ez magas arány. Az idei karácsonyt még az eddiginél is többen fogják egyedül ünnepelni. Sokan vesztették el családtagjukat, párjukat a járványban, de annál is többen próbálnak vigyázni idős vagy beteg szeretteikre, így inkább távol maradnak egymástól.

Ebben az évben minden megváltozott. Ha akarjuk, ha nem, megtörik a hagyomány, változni fog az ünnep is. Az átértékelésre alkalmat kínál a járványhelyzet.

Megtanít minket a valódi jelenlétre és a figyelemre. A tudatosan gondolkodók kiszállnak a fogyasztói kultúra pörgéséből, hogy magukba szállva meghallják a belső hangot, amely megsúgja, mi az, ami tényleg fontos, amire érdemes energiát, időt, pénzt szánni. Krízisben jobban felismerjük, hogy mi az igazi. Az ünnepeinket mi alakítjuk, és most érdemes új hagyományt teremteni, hogy jobban szolgálja lelkünk békéjét.

Tippek egy békésebb, elmélyültebb ünnephez

1. A családban ünneplők idén jobban értékelik majd azokat, akikkel együtt lehetnek. Ne az étel, az ajándék kerüljön a fókuszba, hanem a közös élmény: a játék, a zenehallgatás, és akár az együtt kimondott hála. Mondják el egymásnak, mi az, amit a legjobban értékelnek egymásban. Járjon körbe egy mondat, ami így kezdődik: „Azt szeretem benned, hogy…”

2. Távoli szeretteinkhez, ismerőseinkhez is kapcsolódhatunk. Írjunk képeslapot, levelet, hívjuk fel őket telefonon, videóchateljünk.

3. Távol lévő szeretteinkkel online módon szervezhetünk ajándékbontást, de még a vacsoránkat is elkölthetjük így, a gép mellett, beszélgetve.

4. Idős családtagok házánál, az ablak előtt karácsonyi dalokból szerenádot adhatunk, gyertyával, csillagszóróval téve ragyogóvá a közös élményt. Még hangszert is bevethetünk a hangulat fokozására.

5. Ha személyes megjelenésre nincs mód a távolság miatt, videófelvételt is készíthetünk-küldhetünk egymásnak, amelyben elmondhatjuk, mit érzünk egymás iránt.

6. Az egyedül ünneplőknek azt ajánlom, élvezzék ki ezt a különleges napot, öltözzenek fel ünneplőbe, terítsék meg szépen az asztalt, gyújtsanak gyertyát. Ezzel megtisztelik saját magukat. Az önsajnálat örvénye nem ragadja el azt, aki méltósággal és szervezett tudatossággal alakítja az ünnepet.

7. Ajándékozza meg magát! Vegye meg magának azt, amire régóta vágyik! Zárja az évet önmaga kényeztetésével! A relaxáció, a meditáció, az olvasás, a játék vagy egy előre kiválasztott, egész estés film mind töltekezést nyújt. Most engedje meg magának, hogy azt csináljon, amit csak akar.

Nógrádi Csilla pszichológus

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, amely lelkünk sötét és napos oldalával foglalkozik.

Fizessen elő a magazinra, most sokféle kedvezmény várja.

 


 

Karácsony 2020
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden hír a koronavírus-járványról