2016. március. 25. 21:46 MTI Utolsó frissítés: 2016. március. 25. 21:43 Plázs

Klein Dávid már 4 ezer méter felett jár az Annapurnánál

Klein Dávid magyar hegymászó már elérte az alaptábort az Annapurna megmászásánál, ami 4190 méteren van.

Elérte a 4190 méter magasságban található alaptábort Klein Dávid, aki a 8091 méter magas Annapurna csúcsára készül a következő hetekben - közölte az expedíció kommunikációjával foglalkozó cég pénteken az MTI-vel. 

Az összegzés szerint Klein Dávid már csütörtökön a Hum Khola alaptáborban pihent. A következő hetekben onnan indul majd akklimatizációs mászásokra, hogy felkészítse szervezetét a 8 ezer méteres magasságra. A tervek szerint Klein Dávid szombaton felmegy az 5 ezer méteren lévő 1-es táborba, ahonnan másnap tér vissza az alaptáborba.

A Johnnie Walker Annapurna Expedíció keretében Klein Dávid a 8091 méter magasan található Annapurna csúcsára készül oxigénpalack nélkül. Az expedíció különlegessége, hogy a világ tizennégy 8000 méter feletti csúcsából az Annapurnán és a K2 csúcsán nem járt még magyar hegymászó, így Klein Dávid lehet az első magyar, aki meghódítja az Annapurnát. 

Klein Dávid eddig három 8000 méter feletti csúcsot ért el: a 8035 méteres Gasherbrum II-t, a 8201 méteres Cso-Ojut, tavaly ősszel a 8156 méteres Manaszlut. A hegymászó korábban úgy vélte, szerencsés, hogy a Manaszlu után készül az Annapurna megmászására, mivel karakterében, klímájában és a technikai nehézségek tekintetében egyaránt nagyon hasonlók egymáshoz ezek a csúcsok, így amit a Manaszlun megtanult, alkalmazni tudja majd az Annapurna-expedíción is.

Legutóbb 2014-ben indult magyar hegymászó az Annapurna megmászására, akkor a román expedícióban részt vevő Török Zsolt a társait ért balesetek és a kedvezőtlen időjárás miatt szakította meg az expedíciót, a csúcstámadást már nem próbálta meg.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?